Inrikes.

2018-08-30 11:00
  • Mikael Bitén (tv.) / Per Olsson. Två av elva SD:are som nu avslöjas med att stötta nazistbutiker. Bilder: Skärmdumpar från sociala medier
    Mikael Bitén (tv.) / Per Olsson. Två av elva SD:are som nu avslöjas med att stötta nazistbutiker.
  • Mikael Bitén (tv.) / Per Olsson. Två av elva SD:are som nu avslöjas med att stötta nazistbutiker. Bilder: Skärmdumpar från sociala medier
    Mikael Bitén (tv.) / Per Olsson. Två av elva SD:are som nu avslöjas med att stötta nazistbutiker.
Puffetikett
Dagens ETC

11 SD-kandidater stöttar nazistsajter: ”Ser inga problem med att handla där”

De hyllar Hitler och sprider nazistpropaganda i sociala medier. Samtidigt kandiderar de för Sverigedemokraterna.

Dagens ETC har granskat samtliga kandidater i valet och hittat 11 SD-politiker som handlat rasistiska klistermärken, kläder och vit makt-musik för tusentals kronor från NMR:s och Midgårds nätbutiker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Enligt Jimmie Åkesson råder det nolltolerans mot extremism i Sverigedemokraterna. SD-ledaren har även kallat Nordiska motståndsrörelsen en terroristorganisation som bör förbjudas.

Men Dagens ETC kan nu publicera nya uppgifter, som visar att ett tiotal SD-politiker som kandiderar i årets kommun- och landstingsval samtidigt har kopplingar till högerextrema organisationer.

En av dem är Per Olsson som kandiderar för SD i Oskarshamns kommun. I december godkändes han av partiets interna granskning trots att hans sociala medier-konton är fyllda av grovt rasistiska bilder som pekar ut araber som våldtäktsmän och pedofiler.

Uppdatering: Efter Dagens ETC:s publicering har Mikael Bitén och Per Olsson lämnat sina uppdrag i SD.

Så sent som i januari delade han en bild som hyllar Hitler och kort därefter spred han ytterligare en bild på Anne Frank med texten ”Coolest jew in the shower room”. Texten anspelar på duschrummen i koncentrationslägren där judar och andra gasades till döds av nazister. Men Per Olsson försvarar sina delningar av bilderna.

– Jag är ingen förintelseförnekare. Men man kan skämta om allt, utom möjligtvis döda barn, säger han.

Är inte Anne Frank ett dött barn?

– Jo, det är i för sig sant.

Skärmdump från Per Olssons VK.
Skärmdump från Per Olssons VK.

Per Olsson har också delat NMR:s propagandabilder och i organisationens nätbutik har han köpt en mössa med texten Nordfront, namnet på organisationens propagandasida.

– Mössan var en present. Men jag ser inga problem med att beställa därifrån. Däremot sympatiserar jag inte med NMR, säger han.

Skärmdump från Per Olssons VK.
Skärmdump från Per Olssons VK.

Långt ifrån ensam

SD-politikern i Oskarshamn är långt ifrån ett ovanligt fall. Dagens ETC har genom en dataanalys av samtliga kandidater i valet hittat 11 personer på SD:s vallistor som i hemlighet beställt högerextremt propagandamaterial. Bland beställningarna finns klistermärken och kläder, samt stora mängder vit makt-musik. Sammanlagt rör det sig om inköp för tiotusentals kronor.

Beställarna är nya personer som inte förekommit i Dagens ETC:s tidigare granskningar av de så kallade Nordfrontfilerna. Undersökningen utgår från kundregister från den nazistkopplade nätbutiken Midgård samt NMR:s nätförsäljning. Filerna läckte ut på nätet förra året, efter att sajterna utsatts för en hackerattack.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Enligt Expo är Midgård en mycket viktig propaganda-spridare med försäljning av vit makt-musik, böcker och kläder. I våras dömde Göteborgs tingsrätt Midgårds ansvarige utgivare för tio fall av hets mot folkgrupp för kränkande produktbeskrivningar och bilder på skivomlag med nazistiska symboler.

Gillar Skrewdriver

En av Midgårds största kunder är Mikael Bitén som är styrelseledamot för SD i Östersund och står på plats nummer fyra på partiets valsedel i kommunen. Han har vid tio tillfällen de senaste åren handlat vit makt-musik, sammanlagt för över 6 000 kronor.

Mikael Bitén har också vid två tillfällen köpt tjocka buntar av ”patriotiska klistermärken” med budskap som ”Love your race”, älska din ras.

Rasistiskt klistermärke från Midgård, som Mikael Bitén beställde.
Rasistiskt klistermärke från Midgård, som Mikael Bitén beställde.

Den senast registrerade beställningen gjordes för bara ett år sedan då han samtidigt hade uppdrag för SD i kommunen. Mikael Biténs favoriter är de ökända vit makt-banden Skrewdriver och Pluton Svea, vars låtar han även sprider via sitt Facebook-konto.

– Jag har på mig en Ultima Thule-tröja nu när jag står här på torget vid valstugan. Den bär jag med stolthet, säger han när Dagens ETC når honom.

Mikael Bitén hävdar att han köpt klistermärkena ”åt en kompis” och försäkrar att han inte satt upp dem någonstans och att han inte sympatiserar med vit makt-bandens ideologi.

”Tröjan var inte till mig”

En annan av Midgårds storkunder är Ingemar Garneland, tidigare vd för Ekerös kommunala bostadsbolag. Han har beställt cd-skivor med vit makt-musik av band som Skrewdriver och Saga för sammanlagt 2 850 kronor. I höstens val kandiderar han för Sverigedemokraterna i Sigtuna kommun.

Även Mats Trägårdh, gruppledare för SD i Nässjö, har beställt från Midgård. Den 13 juni förra året köpte han en tröja från det högerextrema klädesmärket European Brotherhood som säljer kläder med nazistinspirerad estetik, något som han själv inte ser något som helst problem med.

– Det var en present till en person som överhuvudtaget inte har med att SD att göra.

Brukar du ge bort nazistkläder till folk?

– Nej, brukar du? Att kläderna har nazistkoppling är jag fullt medveten om men jag bär inte kläderna själv.

Mats Trägårdh hamnade i blåsväder för två år sedan då han kritiserade en väggmålning i Nässjö för att den föreställde mörkhyade barn. Han anklagades då för att hysa rasistiska åsikter. Men då såväl som nu slår han ifrån sig anklagelserna.

– Jag tar starkt avstånd från NMR och deras gelikar samt nazism och kommunism.

Men ändå ser du inget problem med att beställa varor från NMR:s näbutik?

– Tröjan var ju inte till mig.

Fotnot: Dagens ETC har vi upprepade tillfällen sökt Anita Folden, Christian Kemna, Ingemar Garneland samt Sonny Persson.

Så har vi gjort granskningen

• Valmyndigheten gav oss personuppgifter för de åtta riksdagspartiernas samtliga kandidater i kommun, landsting och riksdagsvalet, sammanlagt 49 960 personer. Av dem har vi hittat 11 SD-kandidater som handlat i nazistiska NMR:s och Midgårds nätbutiker. Vi har inkluderat uppenbart ideologiska produkter. I en komplett sökning med alla produkter hittade vi ytterligare två SD-politiker samt två politiker från andra partier, men dessa beställde produkter som saknade politisk relevans.

Om nätbutiken Midgård

• En nazistisk nätbutik och skivbolag med starka band till våldsamma organisationer som NMR och Blood and honour.

Nordfrontfilerna

• Hösten och vintern 2017 avslöjade Dagens ETC 16 folkvalda Sverigedemokrater, tre allianspolitiker och en vänsterpartist som i hemlighet varit medlemmar och/eller ekonomiskt stöttat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.