Medier.

2016-09-23 15:17
Aktuellt bjöd in Nya tiders chefredaktör till programmet.  Bild: SVT
Aktuellt bjöd in Nya tiders chefredaktör till programmet.

10 tips till SVT nästa gång ni bjuder in en rasist

Nazistkopplade Nya tiders monter på bokmässan har skapat massiv kritikerstorm.

SVT:s Aktuellt bjöd därför in tidningens chefredaktör Vávra Suk till studion på torsdagskvällen för att han skulle få ge sin syn på saken.

Vi på redaktionen ger SVT:s ansvariga en checklista att gå igenom innan ett liknande beslut tas igen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Tänk efter före

Ska du verkligen bjuda in en nazistkopplad debattör till studion? Fundera på huruvida ett sådant inslag fördjupar samhällsförståelsen hos tittarna.

2. Läs igenom sändningstillståndet

Det står i ert sändningstillstånd att SVT ska värna ”det demokratiska statsskickets grundidéer, principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”. Sätt er i grupper på redaktionen och diskutera vad dessa formuleringar betyder och vilket ansvar de lägger på er. Fundera på huruvida en debatt där en nazistkopplad debattör får ”svara på kritiken” ligger i linje med dem.

3. Ladda upp med motfrågor

Om du ändå kommer fram till att ni vill bjuda in en nazistkopplad debattör i studion – fundera på om hen är att jämställa med en demokratisk sinnad sådan, och hur den eventuella asymmetrin kan rättas till med hjälp av motfrågor från programledaren.

4. Banda istället för att direktsända

Måste ni direktsända? Det går alldeles utmärkt att banda intervjuer i förhand för att sedan korrigera tveksamheter och bemöta rena lögner.

5. Förbered, förbered, förbered

Se till att vara ordentligt förberedda för att kunna bemöta svepande argument och rasistiska påhopp. Tips på lättöverskådlig info för bakgrundsresearch kommer här och här och här.


FÅ DAGENS ETC  GRATIS I TRE DAGAR

Gillar du det vi gör?  

Testa tidningen gratis eller ge bort den till en vän!


6. Köp inte allt de säger

Våga ifrågasätta gästens påståenden. ”Enligt opinionsundersökningar” och ”experter säger” är inte tillräckliga källhänvisningar.

7. Kalla en spade en spade

Begrunda hur ni kan undvika vaga formuleringar som ”Många kritiker menar…”. Vávra Suk var 2001 med och grundade Nationaldemokraterna, ett parti som fram till att partiet lades ner 2014 levde i ”symbios med den svenska naziströrelsen” (Expos formulering). Säg det.

8. Välj era ord väl

Fundera innan du som Aktuellt-chef efter programmet går ut på Twitter och likställer debattens falanger med varandra. Tänk på att Twitterformuleringar som "Förväntad kritik från båda håll" kan tolkas som att du likställer debattens kritiker (exempelvis DN:s chefredaktör Peter Wolodarski) med nazister.

9. Sluta med klickfisket (det är inte värdigt public service)

Ta er en titt ut i medielandskapet och ställ er sedan frågan om Sverige behöver fler klickgenererade debatter, som ”rör om i grytan”. Och om det verkligen ligger i Public service uppdrag att snabba på utvecklingen i denna riktning.

10. Ha en plan B

Om ni inte mäktar med punkt 2–9, se punkt 1.


PS. Vad gäller faktagranskningen kan vi hjälpa till lite grann. När Vávra Suk säger att Nya tider var den tidning som växte mest 2014 kan ni svara: "Märkligt. Enligt Tidningsstatistik växte Dagens ETC från 0 till 7 700 i upplaga. På vilket sätt är er ökning med 1 000 mer än det?"

 

Läs också:

Hur mycket rasism tål yttrandefriheten?

Låt inte avgrundshögern tjuvkoppla yttrandefriheten

Nazisterna som skapade Sverigedemokraterna

Det är inte annorlunda den här gången