Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

10 granskningar där Dagens ETC satte agendan 2023

Bild: Dagens ETC (montage)

Dagens ETC

Viltsmugglare, hemliga lobbymöten, alternativmedicin, AIK. Här är Dagens ETC största granskningar 2023.

H&M-miljardären och viltsmugglarna

En granskning i tre huvuddelar, som genererat uppföljningar ända in i november då det bara pågår. Förmögna svenskar betalar stora pengar för att plantera ut mufflonfår och hjort för nöjesjakt i naturen. Bland annat har en av Sveriges rikaste män, arvtagare till H&M-imperiet, gjort en ö i Stockholms skärgård till sin privata jaktpark – utrustad med olaglig kameraövervakning, jakttorn och foderstationer. Bakom den olagliga inplanteringen av mufflonfår och hjortar finns en jaktinfluencer – som öppet erkände jaktbrott när Dagens ETC utgav sig för att vara en presumtiv kund.

H&M-miljardären skövlar skärgårdsö – skapar privat jaktpark

Viltsmugglarna Del 1: Smugglade mufflonfår skapar kaos på brilljonärens ö

Del 2: Influencern smugglar vilt åt överklassen – erkänner jaktbrott

De inlåsta pojkarna

Tungt kriminella som låses in tillsammans med unga med psykiska problem och funktionsnedsättningar. Bakom ungdomshemmens stängda dörrar förekommer övervåld, rasism, en stark tystnadskultur och mörkläggning. Granskningen, som gjordes som podd i samarbete med Podme, visar hur intagna på SIS-hem utsätts för brott och samtidigt själva kan fortsätta som kriminella medan de är inlåsta. Anställda vittnar om att de är bakbundna av lagen och flera har valt att säga upp sig på grund av den ohållbara arbetsmiljön.

Dömda rånare fick arbeta på statens hem för gängkriminella

Alexander bodde på statens ungdomshem: ”Blev mer kriminell där inne”

Blågula bilen

Aktiebolaget Blågula bilen presenterar sig som en ideell organisation. Med hjälp av kändisar har man samlat in tio miljoner för att donera fordon till krigets Ukraina. Dagens ETC kunde avslöja hur ukrainska militären i vissa fall fått betala för skrotbilar, och hur bolagets ekonomi var i totalt kaos. ”Det här är inte en välgörenhetsorganisation. Det är en gravt korrupt organisation som är djupt rutten”, sa en tidigare volontär.

Hjälporganisation kräver pengar för skrotbilar som ”doneras” till Ukraina

Silverbluffen

En mardröm med rötterna i 00-talet och Kenya. En välkänd profil inom alternativmedicin experimenterade, med hjälp av Sida-sponsrade scientologer, på hiv-sjuka kvinnor och deras barn. Med döden som resultat. Samtidigt kan man än idag köpa hans bluffvatten kolloidalt silver i alla hälsokostbutiker i Sverige. Vi åkte hem till honom i Skåne och knackade på för att söka svar.

Del 1: Hiv-smittade i Kenya fick svenskt silvervatten: ”De dog”

Del 2: Hiv-forskaren om silverbluffen: ”Absurt och djupt omoraliskt”

Onsdagsmötet

Näringslivsföreträdare, ministrar, lobbyister, skololigarker, journalister, skribenter och tunga opinionsbildare. Alla träffas på tankesmedjan Timbros hemliga veckomöten – som pågått i 13 år helt i skuggorna. I inbjudan beskriver Timbro det som ”möten för informationsutbyte mellan personer i sfären” och strikta regler kring vad man får snacka om utåt råder. Dagens ETC var ändå på plats och avslöjade den hemliga gästlistan.

Här avslöjas regeringens topphemliga lobbymöten

Friskolan beställde lagändring – över mejl

304 makthavare inbjudna till Onsdagsmötet – Här är hela listan

Dagens ETC:s sändning från hemliga Onsdagsmötet

Magdalena Andersson om Onsdagsmötet: Giriga lobbyister har stor påverkan på högern

Cannabisklåparna

Finns det cannabiskliniker i Sverige? Jodå, och de sköts av bluffmakare och klåpare. Dagens ETC kunde berätta att när regionerna vägrar skriva ut medicinsk cannabis vänder sig svårt sjuka människor till privata mottagningar. Som Aurea Care, vars ansvariga redan stängts ner en gång av Ivo. Med aggressiva indrivningsmetoder skrämmer de nu sina smärtpatienter och hotar med Kronofogden. I bakgrunden på Aurea Care finns Sveriges mest ökända hyresvärld: Wonna de Jong.

Del 1: Cannabisklinik hotar kroniskt sjuka med Kronofogden: ”Vill bara dö”

Del 2: Cannabisklinikens hemliga ägare: Skandalomsusad fastighetsmiljardär

Cannabismässa lockar med påhittade sponsorer

AIK:s gängkopplingar

I samarbete med Fotboll Sthlm kunde Dagens ETC avslöja hur en agent med en nyckelroll inom AIK misstänks ha rekryterat unga fotbollsspelare med gängpengar. Agenten uppgavs ta emot pengar från gängkriminella för att sedan knyta till sig unga fotbollstalanger med hjälp av bland annat lyxklockor. Klubben har också infiltrerats av flera tränare och scouter som går den gängkopplade agenturens ärenden.

Del 1: Agent misstänks rekrytera unga fotbollsspelare med gängpengar

Del 2: Så har den gäng­kopplade agent­firman infiltrerat AIK

AIK:s vd Fredrik Söderberg: ”Vi kommer utreda gängkopplingarna”

Virusläkaren

I vår granskning vittnar flera svårt sjuka om experimentella behandlingar på en privatklinik i Stockholm. Som behandling får patienterna en cocktail av olika starka läkemedel, och ordineras hajleverolja och ögondroppar att dricka. Ändå är virusläkaren, som får brutal kritik av kollegor, så populär att kön till att behandlas hos honom är lång. Efter att Dagens ETC publicerat två artiklar om mannen, gjorde SVT exakt samma grej.

Virusläkaren experimenterar på svårt sjuka: ”Han måste stoppas”

ME-sjuka: Vårdapparaten tar inte oss på allvar

Skolkoncernen Dibber

Våld, bristande sekretess, inlåsningar och betygscirkus. Lagbrott efter lagbrott begicks på Norra strandskolan i Sollentuna, som ägdes av den expanderande norska koncernen Dibber. I en granskning i flera delar avslöjade Dagens ETC missförhållandena som gjort att elever till slut börjat demonstrera utanför skolan. Efter granskningen valde Dibber att helt lämna skolan i Sollentuna.

Del 1: Norska skolkoncernen expanderar i Sverige – trots påstådda lagbrott

Del 2: Kaoset på Dibber – deras barn försvann: ”Vågar inte låta honom gå tillbaka”

Del 3: Lärare porrsurfar på lektionstid – utan konsekvenser

Efter Dagens ETC:s granskning – nu lämnar Dibber skolan

Wonna de Jongs fulspel

Hon har blivit snuskigt rik som en av landets värsta hyresvärdar. Bland annat genom att hyra ut cykelförråd som bostäder – för ockerpriser. Vi kunde avslöja att Wonna de Jong bygger sitt fastighetsimperium med hjälp av svart arbetskraft. Som avskedas när de kräver sina rättigheter. Till exempel Shemsi. Han kunde inte jobba när hans son hamnade i koma. Då fick han sms-sparken av Wonna de Jong personligen. Som också vägrar betala honom närmare 200 000 kronor i svart övertid.

Slumvärden Wonna de Jong utnyttjar svart arbetskraft: ”Alla är rädda”

Wonna de Jong tvingar arbetare sanera asbest utan skydd

Ämnen i artikeln