Hoppa till innehållet

Utrikes

Tusentals migranter fastnar i svenskarnas semesterparadis Kanarieöarna

Los Cristianos har sedan länge varit en destination för svenska turister – nu även för migranter som räddas tills havs av den kanariska kustbevakningen.
Los Cristianos har sedan länge varit en destination för svenska turister – nu även för migranter som räddas tills havs av den kanariska kustbevakningen. Bild: Bild: Joakim Medin

Dagens ETC

Under 2019 har det skett en kraftig ökning av antalet migranter som anländer till Kanarieöarnas stränder. De väljer den farliga rutten över Atlanten eftersom det blivit svårare att korsa Medelhavet via Libyen. Nu kan även svenskar bli varse en växande humanitär kris. ”Jag tror inte att turister här kan föreställa sig att det plötsligt kan komma folk i båtar”, säger Joesfin Utter som bor på Teneriffa. På Röda korsets stödcenter hoppas Nahi från Elfenbenskusten och Malonbab från Gambi att de ska kunna ta sig vidare till fastlandet. Till Spanien eller Frankrike.

En svensk reklamröst berättar om nedsatta priser på varor i en matbutik. Här och var kan du köpa Aftonbladet i tidningskioskerna, och restaurangerna har menyer på svenska. Strandpromenaden i Los Cristianos på södra Teneriffa är sedan länge en etablerad svenskbygd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser