Hoppa till innehållet

Utrikes

Socialdemokraterna blir största parti i Tyskland

SPD-ledaren Olaf Scholz firar valframgången med en öl.
SPD-ledaren Olaf Scholz firar valframgången med en öl. Bild: Bild: Wolfgang Kumm/TT/AP

Dagens ETC.

Socialdemokratiska SPD blir största parti i det tyska valet, visar de preliminära siffrorna nu på måndagsmorgonen. Kristdemokratiska CDU gör sitt sämsta val i historien.

Socialdemokratiska SPD har 25,7 procent av rösterna när alla distrikt i förbundsdagsvalet räknats på måndagsmorgonen, uppger public service-bolaget ZDF, som citeras av SVT. Kristdemokraterna CDU/CSU får däremot 24,1 procent av rösterna och gör med de siffrorna sitt sämsta val genom tiderna.  Såväl SPD-ledaren Olaf Scholz som CDU:s Armin Laschet har gett uttryck för att de vill bilda koalition och på så sätt få posten som förbundskansler.

– Tyskland har röstat för regeringsskifte, de vill se Olaf Scholz som förbundskansler. Vi är ett pragmatiskt parti som vet hur man regerar, utbrast Olaf Scholz under söndagskvällen.

De gröna gick framåt och får runt 15 procent av rösterna – partiet har sagt att de är beredda att diskutera regeringsbildning både åt höger och vänster, men SPD pekas ut som mest realistisk regeringspartner. Det liberala partiet FDP får 12 procent och är med sina mandat en potentiellt viktig pusselbit i en regeringsbildning.

Högerextrema AFD backar till 10,5 procent mot drygt 12 procent av rösterna i det föregående valet. Vänsterpartiet Die Linke gör ett katastrofval och var nära på att åka ut ur förbunsdagen men klarade sig kvar med nöd och näppe.

Texten uppdateras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Provläs alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser