Hoppa till innehållet

Corona

Franska apotek räddar misshandlade kvinnor när samhället stänger

Apotekarna i Frankrike har utbildats i hur de ska bemöta de kvinnor som ber om hjälp. ”När vi fick riktlinjerna trodde jag inte att det skulle hända här men det har hänt två gånger”, säger Geneviève Martin. Till höger hennes kollega Nina Samar. 
Apotekarna i Frankrike har utbildats i hur de ska bemöta de kvinnor som ber om hjälp. ”När vi fick riktlinjerna trodde jag inte att det skulle hända här men det har hänt två gånger”, säger Geneviève Martin. Till höger hennes kollega Nina Samar.  Bild: Foto: Emma Sofia Dedorson

Dagens ETC

Mask 19. Det är kodordet som kan uttalas på franska apotek för att signalera misshandel i hemmet. Koden går även att använda i matbutiker eller per sms. Efter att landet sattes i karantän i mitten av mars har anmälningar om våld i hemmen ökat med 48 procent. Regeringen utökar resurserna till kvinno­organisationer och erbjuder både kvinnor och våldsamma män hotellnätter.

Geneviève Martin driver ett litet apotek i en förort till Paris. Under karantänen, med anledning av smittspridningen av corona, får bara apotek och andra basala verksamheter som matbutiker hålla öppet. Allt annat är stängt och folk måste hålla sig inomhus.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln