Hoppa till innehållet

Utrikes

Bidens fredsplan kan ge saudiska kärnvapen

Förhandlingarna mellan USA och Saudiarabien går framåt. Bilden är från när Joe Biden besökte Mellanöstern 2022. Till höger Sauidarabiens kronprins, högste makthavare Mohammed bin Salman.

Förhandlingarna mellan USA och Saudiarabien går framåt. Bilden är från när Joe Biden besökte Mellanöstern 2022. Till höger Sauidarabiens kronprins, högste makthavare Mohammed bin Salman.

Bild: Mandel Ngan/AP/TT

ETC nyhetsmagasin

Joe Biden hoppas få ett stopp på Israels krig i Gaza genom att använda Saudiarabien som hävstång. Men för att göra en deal med Israel vill Saudiarabien ha kärnkraftsbistånd – som kan leda till kärnvapen.

Ända sedan Joe Biden blev president har han velat fortsätta bygga på sin föregångares normaliseringsprocess mellan arabländer och Israel. Under Donald Trumps ledning slöt Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan avtal med Israel om att normalisera förbindelserna, genom de så kallade Abrahamavtalen. Innan dess var Egypten (1979) och Marocko (1994) de enda arabländer som hade slutit fred med Israel. Kronjuvelen i normaliseringsprocessen har hela tiden varit Saudiarabien, och även om saudierna officiellt krävde en palestinsk stat som en del av förhandlingarna sågs närmandet mellan staterna som ett hot av många palestinier och har allmänt betraktats som ett av skälen till Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.