Hoppa till innehållet

Ryssland

Aleksej Navalnyj uppges död

Aleksej Navalnyj.

Aleksej Navalnyj.

Bild: Bild: TT/AP/Pavel Golovkin

Dagens ETC.

Ryska och internationella medier rapporterar om dödsfallet. Aleksej Navalnyj avtjänade ett fängelsestraff på straffkolonin IK-3 i Sibirien. Dödsorsaken är inte fastställd och Navalnyjs stab har inte bekräftat dödsfallet.

Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är död. Det uppger flera medier, med hänvisning till nyhetsbyrån Interfax och Reuters. 

Beskedet ska komma från den ryska kriminalvården. Navalnyjs stab har inte bekräftat dödsfallet.

”Den 16 februari 2024, i kriminalvårdskoloni nr 3, mådde den dömde A.A. Navalnyj illa efter en promenad och förlorade nästan omedelbart medvetandet”, står det i ett uttalande från myndigheten.

Kriminalvården skriver att sjukvårdspersonal och ambulans tillkallades omedelbart.

”Alla nödvändiga återupplivningsåtgärder genomfördes, men gav inga positiva resultat. Akutläkare bekräftade den intagnes död. Dödsorsaken håller på att fastställas," skriver myndigheten.

Aleksej Navalnyj dömdes i augusti till ytterligare 19 års fängelse för att ha uppmuntrat till extremistisk verksamhet mot den ryska staten. Straffet avtjänas i den ökända straffkolonin IK-3 i byn Kharp. 

I ett pressuttalande spekulerar Vladimir Putins pressekreterare Dmitry Peskov om att det kan handla om en vandrande blodpropp, och tillägger att kriminalvårdens utredning nu får ha sin gång.

Texten uppdateras.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00