Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Tiden går – Izzy Young består

Omkring 2 000 böcker finns samlade i Izzy Youngs folkmusikbibliotek. Men han     har slutat köpa in nya nu. ”Historierna är redan skrivna så många gånger”, menar han. 
Omkring 2 000 böcker finns samlade i Izzy Youngs folkmusikbibliotek. Men han har slutat köpa in nya nu. ”Historierna är redan skrivna så många gånger”, menar han. Bild: Bild: Gustav Gelin

ETC Stockholm

I 60 års tid har Izzy Young varit en galjonsfigur för folkmusiken i världen. Han ordnade Bob Dylans allra första konsert och de senaste 30 åren har han haft sitt lilla folkmusikcenter vid Mariatorget. Han är en ständig spindel i nätet och en av de sista från den gamla tiden som finns kvar i en föränderlig värld.

Izzy Young sitter vid ett bord i sitt Folklore Centrum på Södermalm. Tusentals böcker, gamla konsertaffischer, inramade Allen Ginsberg-dikter, målningar och tidningsurklipp täcker väggarna. Han öppnade Folklore Center i Greenwich Village 1957 och stället blev snabbt en av de viktigaste träffpunkterna för den livfulla folkmusikscenen i New York. Där ordnades konserter och poesiläsningar med alla de stora namnen. Bob Dylan, Joni Mitchell, Tim Buckley, Emmylou Harris, Patti Smith, Pete Seeger, Allen Ginsberg, Joan Baez. Att läsa historien om Izzy Young är som att läsa ett amerikanskt rocklexikon. Alla har de hängt hos Izzy. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

 • Tidning varje dag i veckan
 • Läs den digitalt när och var du vill
 • Läs låsta artiklar på ETC.se
 • Tillgång till arkivet på sajt och i app
 • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln