Hoppa till innehållet

Recension

Recension: Jana Kippos resa är över – så bra är sista delen av Karin Smirnoffs trilogi

”Sen for jag hem” är tredje och sista delen i Karin Smirnoffs berättelse om Jana Kippo. ” Hennes prosa är handlingsdriven, men resultatet är tillståndslitteratur.”
”Sen for jag hem” är tredje och sista delen i Karin Smirnoffs berättelse om Jana Kippo. ” Hennes prosa är handlingsdriven, men resultatet är tillståndslitteratur.” Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

I dagarna publicerades den sista delen i Karin Smirnoffs berättelse om Jana Kippo. ”Sen for jag hem” heter den – en roman om våld i nära relationer och ond, bråd död. Rasmus Landström läser en roman som återupplivar den smutsiga realismen.

Låt oss först reda ut en sak. Karin Smirnoffs böcker är fulla av berusade norrlänningar som slår sina fruar. Vartenda hus i hennes fiktiva västerbottniska by Smalånger tycks vara en rivningskåk. Det jagas en helvetes massa i böckerna, dricks kopiösa mängder sprit och runt männen står tystnaden som unken luft i ett instängt rum. Ja, detta är givetvis stereotyper vilket många recensenter har påpekat. Men stereotyper är inget problem i sig. Själv bor jag i en avfolkningsbygd på västgöta­slätten och jag kan lova att det finns mängder av raggare här och att det dricks mycket HB. På nätterna vaknar jag ibland av att fulla ungdomar bankar plåt medan Eddie Meduza skrålar i bakgrunden. Vi människor tycker helt enkelt om att lajva stereotyperna. Rent litterärt blir de bara ett problem om författaren inte lyckas stoppa in en levande människa i dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln