Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Med kameran som vittnesmål

 Bilderna i utställningen ”Gold” togs 1986 och skildrar de över 52 000 guldgrävare som lockades dit i jakten på en bättre tillvaro för dem och deras familjer.
Bilderna i utställningen ”Gold” togs 1986 och skildrar de över 52 000 guldgrävare som lockades dit i jakten på en bättre tillvaro för dem och deras familjer.

Dagens ETC

På Fotografiska i Stockholm visas från och med i dag den världskända brasilianska ­fotografen Sebastião Salgados fotoutställning ”Gold” med hans foton från guld­gruvan Serra Pelada i Brasilien. Dagens ETC fick en kort pratstund med fotografen inför öppningen.

Sebastião Salgados svartvita fotografier i utställningen ”Gold” är från Serra Pelada, i det som då var världens största öppna guldfyndighet belägen i djungeln i norra Brasilien 430 km från Amazonfloden. Bilderna togs 1986 och skildrar de över 52 000 guldgrävare som lockades dit i jakten på en bättre tillvaro för dem och deras familjer. Fotoserien är hämtad från Salgados projekt Trabalhadores (Arbetare) som han genomförde i mitten av 80-talet och vars intention var att skildra slutet på den första stora industriella revolutionen på olika platser i världen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser