Hoppa till innehållet

Opinion

Kommentar: Kissinger borde tvingas fira i en fängelsecell

I dagarna fyllde Henry Kissinger 100 år.

I dagarna fyllde Henry Kissinger 100 år.

Bild: Richard Drew/AP/TT

Dagens ETC.

Den amerikanska statsmannen Henry Kissinger har fyllt 100 år – men aldrig någonsin tagit ansvar för sina blodiga politik.

Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagarna har Henry Kissinger fyllt 100 år. Den tidigare säkerhetsrådgivaren och utrikesministern åt Richard Nixon och Gerald Ford, mellan 1969 och 1977, har varit en inflytelserik röst när det gäller USA:s utrikespolitik enda fram till våra dagar. Han har rört sig i de fina salongerna, umgåtts med kändisar och presidenter.

Han gillades även av makarna Clinton och Obama trots att han var republikan. Men ibland har texterna inför hans 100-årsdag i svenska medier beskrivit honom som en smula omstridd eller kontroversiell.

Vietnam minns terrorbombningen

I Hanoi såg jag inte att hans födelsedag firades. Det innebär inte att man har glömt, alla äldre minns mycket väl. När jag frågar dem berättar de hur de gömde sig i källare och skyddsrum medan marken skakade och de amerikanska bombplanen lade deras hem i ruiner julen 1972. I tolv dagar och nätter bombade amerikanska bombflyg Hanoi trots att USA redan hade förlorat kriget. Det verkar mest ha varit en sorts desperat hämnd. Kissinger och Nixon tog besluten.

Som tur var hade vietnameserna hunnit evakuera de flesta barn ur staden. Det var kulmen på åratal av bombningar av Vietnam, mest var det civila på landsbygden som dog. Det är smärtsamma minnen av hunger, förtvivlan, av vänner och familjemedlemmar som dog. Än idag föds vietnamesiska barn med allvarliga skador efter de kemiska vapnen som användes.

Förutsättningar för folkmord

Även i Laos bombade USA landsbygden i åratal. Kissinger var med och tog besluten, hundratusentals människor drabbades. I Kambodja som varit neutralt under Indokinakriget störtades kung Sihanouk av Lon Nol som blev USA-stödd diktator 1970. De amerikanska bombmattorna drev flyktingar från landsbygden in till städerna och ungdomar i händerna på de tidigare ganska svaga Röda Khmererna. Det var förspelet till Röda khmerernas maktövertagande och folkmord som Vietnam satte stopp för 1978. Efter det och efter att folkmordet var känt för världen höll USA ändå Röda khmererna under armarna för att försvaga Vietnam. Realpolitik kallas det ibland.

Inte heller kan jag tänka mig att Kissingers födelsedag firades i Dhaka eller Dili. Kissinger godkände och USA beväpnade Indonesiens ockupation av Östtimor 1975. Detsamma hade skett tidigare med Västpapua. Diktatorn Suharto satt vid makten med USA:s goda minne, hans diktatur föddes 1965 i ett blodbad på påstådda kommunister. Ett 27 år långt blodigt krig krävdes innan Östtimor blev fritt 2002. Beräkningarna är osäkra men forskare tror att mellan var tredje och var fjärde invånare dödades i landet som knappt har återhämtat sig än. I dåvarande Östpakistan ville Kissinger och USA hellre se Pakistans diktator Khan vid makten än Mujibur Rahman som vunnit valet. Morden och våldtäkterna som följde räknas i hundratusental.

Förlängde apartheid

På Filippinerna gavs stödet till diktator Marcos, rättslösheten var total. När Marcos var förbrukad och diktaturen föll såg USA till att flyga honom till exil på Hawaii. I Chile gav Kissinger stöd till kuppen mot den folkvalde Allende 1973, sedan följde terror mot vänsteranhängare som föstes ihop på nationalstadion för att mördas eller torteras. Detsamma i Argentina, en del av de som motsatte sig diktaturen ”försvann” genom att kastas levande från helikoptrar över havet.

Så fortsätter det. Man kan ta upp Bolivia, Uruguay eller Guatemala. Kissinger spelade en huvudroll när Marocko tilläts invadera Västsahara efter att Spanien lämnat sin gamla koloni 1975. Hellre ockupation och förtryck än en folkomröstning om självständighet och val som sannolikt hade fört vänstern till makten. En stor del av Västsaharas befolkning lever fortfarande, snart 50 år senare, i tröstlösa flyktingläger i den algeriska öknen. Jag tror inte att de heller firade Kissingers födelsedag. Under Kissingers tid hyrde USA militärbaser av Portugal samtidigt som den portugisiska diktaturen i det längsta behöll sina afrikanska kolonier genom blodiga krig. Kissinger hade ett särskilt nära samarbete med Zaires diktator Mobutu Sese Seko. Kissingers politik förlängde sannolikt livet på Sydafrikas apartheidregim.

Han briefades av CIA

Vet Kissinger hur många hundratusentals som dog på grund av hans beslut? Allt tyder på det, CIA gjorde välmatade briefingar som landade på hans skrivbord. Men det finns inga tecken på ånger, han verkar tycka att det var värt det. Och nej, det går inte att försvara övergreppen med att andra möjligen var ännu värre.

Det är inte alltid segraren skriver historien. Men segraren slipper som regel sitta i fängelse för sina brott. Jag har inget emot att Kissinger fyller 100, men han borde rimligen ha fått fira sin födelsedag i en fängelsecell.