Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Hård kritik mot utsläppsförslag

Bild: Michael Sohn/AP/TT

Dagens ETC

Den svenska regeringen vill kunna betala för utsläppsminskningar i låginkomstländer som ett sätt att nå de de svenska klimatmålen.

Flera remissinstanser är kritiska.

– Nödvändiga klimatsatsningar ersätts med investeringar som räknar bort utsläpp utan att vi i Sverige förändrar något eller behöver ta ansvar, säger Rosaline Marbinah, policychef på Oxfam Sverige.

Nyligen gick remisstiden ut för en regeringspromemoria med förslag som enligt rubriken ska möjliggöra ”internationellt klimatsamarbete i enlighet med artikel 6 i Parisavtalet”. Det betyder i korthet att regeringen vill öppna för att Sverige ska kunna betala för minskade utsläpp som sker i andra länder men bokföra utsläppsminskningarna som svenska. Kapitel 6 i Parisavtalet ska göra det möjligt för länder och privata företag att investera i projekt som minskar utsläppen i fattigare länder, som ett sätt att nå de egna nationella klimatmålen. Exakt hur det ska gå till är ännu inte färdigförhandlat mellan parterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.