Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Nedskärningar och ökad kriminalitet – ett hot mot cirkulär ekonomi

Till vänster: Tomas Kåberger. Till höger: Bild på sopor från Poliens förundersökning om miljöbrott kopplat till företaget Think Pink.

Till vänster: Tomas Kåberger. Till höger: Bild på sopor från Poliens förundersökning om miljöbrott kopplat till företaget Think Pink.

Bild: Dagens ETC, Polisen/TT (montage)

Dagens ETC

Mindre myndighetsresurser och kriminalitet i avfallsbranschen är ett hot mot ökad materialåtervinning. Tomas Kåberger, professor och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi, ser därför allvarligt på att Naturvårdsverkets neddragningar kan påverka avfallsarbetet negativt.

– Allvarligast är det i förhållande till delegationens mest kontroversiella påpekande i förra årets rapport, där vi föreslog mer myndighetstillsyn, säger han.

Nyligen rapporterade Dagens ETC att Naturvårdsverkets krympande budget och personalstyrka kan leda till ett avbräck i arbetet mot ökade avfallsmängder. Myndighetens generaldirektör Björn Risinger påpekar att förmågan att ta egna initiativ för att driva på den cirkulära ekonomin blir mer begränsad, och att de tappade medlen när det kommer till införande av EU:s nya regler för exempelvis engångsplast ”kommer att vara kännbart.” Tomas Kåberger, professor och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi, är bekymrad över utvecklingen. Delegationen inrättades år 2018 för att sprida kunskap och stödja företag samt hjälpa riksdag och regering i arbetet för att se till att mer av samhällets material används i kretslopp och mindre hamnar i avfallsdeponier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser