Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Hård kritik mot Botkyrkabyggens nya boendeform

Andelsägarmetoden gör att hyres­gästen blir delägare i fastigheten och får ansvar för det inre underhållet och skötseln av sin egen lägenhet.
Andelsägarmetoden gör att hyres­gästen blir delägare i fastigheten och får ansvar för det inre underhållet och skötseln av sin egen lägenhet. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Stockholm

För drygt två år sedan startade allmännyttiga Botkyrkabyggen försäljningen av en ny boendeform. Andelsägarmodellen innebär att den boende själv äger sin lägenhet, men att fastigheten förvaltas av hyresbolaget. Nu ska 22 nya lägenheter i Storvreten säljas. Tanken är att skapa mer blandade upplåtelseformer i hyresrättstäta miljonprogramsområden för att öka stabiliteten. Men Hyresgästföreningen är kritisk till att omvandla hyresrätter och får stöd av Vänstern. "Vi har varit emot projektet sedan starten", säger kommunalrådet Mats Einarsson (V).

Den så kallade Andelsägarmetoden går kortfattat ut på att de hyresgäster som vill köpa sin lägenhet blir delägare i fastigheten och får dispositionsrätt till sin lägenhet. De får därmed ansvar för det inre underhållet och skötseln av sin egen lägenhet, på samma sätt som en bostadsrättsinnehavare. Men den ursprungliga fastighetsägaren är fortfararande kvar som förvaltare av huset och yttre underhåll. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln