Hoppa till innehållet

Politik

Därför strider V med S om pensionerna

Socialdemokraternas Magdalena Andersson (t.h.) måste försäkra sig om Vänsterpartiets stöd för att kunna bilda ny regering. Till vänster, V-ledaren Nooshi Dadgostar.
Socialdemokraternas Magdalena Andersson (t.h.) måste försäkra sig om Vänsterpartiets stöd för att kunna bilda ny regering. Till vänster, V-ledaren Nooshi Dadgostar. Bild: TT

Dagens ETC.

Varför väljer Vänsterpartiet just pensionerna som stridsfråga för att ge Magdalena Andersson stöd? Dagens ETC har bett Daniel Swedin, Lisa Gemmel, Leonidas Aretakis och Rossana Dinamarca att reda ut saken.

– Jag tror att de behövt landa i en fråga som är ganska begriplig. Det har funnits krav att de ska bli mer specifika med vad de vill. Sedan är frågan förstås också väldigt angelägen. Det finns ett stort missnöje med hur pensionssystemet fungerar. Men de vill få något nedskrivet för att de inte längre ska vara dörrmatta för Socialdemokraterna och att de efter 2022 måste erkänna V som del av regeringsunderlaget, säger Daniel Swedin, politisk redaktör för tidningen Arbetet.

Rossana Dinamarca (V) tycker att det är en rimlig avvägning att välja pensionerna som stridsfråga.  

– Det är en sådan fråga man faktiskt kan göra upp om och en fråga som legat V nära under lång tid. V vill helst göra om hela pensionssystemet men man riktar man in sig på garantipensionen som inte är beroende av pensionsgruppen. Det är också en feministisk fråga, eftersom det berör fattigpensionärer som främst är kvinnor som fått ta ansvar för hem och barn och blivit sjukskrivna på grund av fördelningen av arbete. Jag tror inte man väljer frågan bara för att spela men det är klart det också handlar om att V historiskt inte krävt något för sitt stöd. Det är bra att man bryter med den dåliga traditionen.  

Enligt Dinamarca spelar Magdalena Andersson ett väldigt högt spel om hon nu inte tar V på allvar.

– S körde chicken race med omröstningen av Stefan Löfven men V visade sig då stå upp för sin sak. Om de nu skulle göra samma sak igen vore det väldigt dumdristigt.

Enligt en rapport från den fackliga tankesmedjan Katalys kan en tredjedel av väljarna tänka sig att byta parti om de tar fram ett bättre pensionssystem för personer med låg- och medel­inkomster.

Lisa Gemmel, utredare på Katalys, tror att V ser sakfrågan som avgörande inför valet. Men hon har svårt att se att frågan skulle hamna redan i höstbudgeten och att Centerpartiet i så fall skulle acceptera den.

– Jag tror att Centerpartiet skulle ha svårt att svälja en höjning av garantipensionen och det är där problemet ligger. Även om man skulle vilja kan S inte lova något, för C riskerar att sätta stopp för det. Jag tror att man kommer hitta någon slags överenskommelse, men inte vad V kom in till förhandling om.  

Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman, tror att V väljer pensionerna av en enkel anledning: ”Det var det som var kvar”.  

– Från början valde man olika områden: sjukförsäkringarna, arbetsrätten. Så såg man att LO gick in och stängde frågan.

Vad händer om S går V till mötes?  

– Då hamnar bollen där den rättvist ska ligga: hos C. Då får de avgöra om de ska trycka rött. Det är C som ställer det märkliga kravet att V ska rösta på deras regeringsunderlag, budgetar, statsministrar – utan inflytande. Det är en bisarr begäran som S tycker är bekväm.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00