Hoppa till innehållet

Gängkriminalitet

Blev vittne till skjutning – nu lär Pär andra stoppa stora blödningar

Pär Plüschke är initiativtagare till Gatans förband i Bredäng. På en workshop fick deltagarna lära sig hur de stoppar blödningar från exempelvis skjutningar.

Pär Plüschke är initiativtagare till Gatans förband i Bredäng. På en workshop fick deltagarna lära sig hur de stoppar blödningar från exempelvis skjutningar.

Bild: Emanuel Hendal (montage)

Dagens ETC

I spåren av gängskjutningarna startades föreningen Gatans förband för att lära vanligt folk, som oftast är de som är först på plats, att stoppa en akut blödning och rädda ett människoliv.

– Ju fler som har kunskapen för att kunna agera och stoppa en katastrofblödning, desto fler människor har chansen att överleva till dess att ambulansen är på plats efter en skjutning, säger initiativtagaren Pär Plüschke.

Måndagen den 20 maj sköts ytterligare en person ihjäl i anslutning till ett flerfamiljshus i Bredäng. Bara en dryg månad hade gått sedan en pappa kallblodigt sköts ihjäl framför sin son i grannförorten Skärholmen. En dödsskjutning i området påverkar inte bara offrets anhöriga, utan hela lokalsamhället. Med den motiveringen bjöd föreningen Gatans förband under förra helgen in till en workshop i det gamla Värmeverket i Bredäng som idag fungerar som kultur- och aktivitetshus. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.