Hoppa till innehållet

Juridik

16 personer döms för ICA-insiderbrott

"Ica har över 50 procent av dagligvaruhandeln, vilket är väldigt mycket jämfört med alla andra länder", säger Christian Jörgensen, forskare på Agrifood Economics Centre vid Lund Universitet.

"Ica har över 50 procent av dagligvaruhandeln, vilket är väldigt mycket jämfört med alla andra länder", säger Christian Jörgensen, forskare på Agrifood Economics Centre vid Lund Universitet.

Bild: Bild: Terje Pedersen/TT

Dagens ETC.

Stockholms tingsrätt dömer 16 av 18 personer i insiderhärvan på ICA Gruppen AB, Sveriges största insidermål.

Nio personer fälls för grova insiderbrott och övriga för insiderbrott av normalgraden. Påföljderna blir för tre personer fängelse medan resten får villkorlig dom med samhällstjänst eller böter.

Av de åtalade är tio Ica-handlare, och flera är aktiva i ICA-handlarnas Förbund. Utöver de som döms för insiderbrott döms även en person för obehörigt röjande av insiderinformation. Två av de åtalade får även näringsförbud. 

Stockholms tingsrätt har slagit fast att de dömda har känt till ett bud som ICA-handlarnas Förbund lade på ICA Gruppen AB innan det blev offentligt och på sätt gjort stora vinster på värdepappershandel med aktien. 

- Det är åklagarna som ska bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, dvs. att värdepappershandeln inte grundar sig på egen analys eller tur. Flera av de tilltalade är ICA-handlare med mycket god kunskap om ICA-rörelsen. Tingsrätten har trots detta kommit fram till att deras aktiehandel har varit baserad på insiderinformation om ett kommande bud på ICA Gruppen och inte på egen analys eller erfarenhet. Den mycket omfattande handeln, timingen, personkopplingarna och säkrad kommunikation mellan de tilltalade har alltså räckt för en fällande dom, säger rådman Ylva Aversten i en kommentar.

Sökte på ”insiderhandel”

Åklagare har under utredningen använt hemliga tvångsmedel i förhållande till flera av de tilltalade. Under utredningen såg man att flera av de numera dömda beslutade att radera sms- och mejlkonversationerna dem emellan från den aktuella tiden för brottet. 

En av de dömda har gjort på sökningar på internet med orden "insiderhandel". Andra tros ha delat insiderinformation under socialt umgänge vid en konferens med fest. En har smsat med sina barn med skärmdumpar och emojis: 

”Under eftermiddagen svarade XX kl. 15.37 på sms:et från sin son. I sitt svar skickade han en smiley med solglasögon och en bild över sitt innehav i ICA Gruppen. Efter att sonen hade svarat med en emoji som föreställde en smiley med huvudet på sned och tungan utsträckt svarade XX ”vi får väl se om de blir fågel eller fisk ...” följt av en emoji.”

En av de dömda har i sms till annan part skrivit att han satsar allt på ICA och att han ”har lite inside info där...”. När två av de tilltalade smsar om att ICA:s aktiekurs ökar kraftigt svarar en med tre emojis som föreställer champagneflaskor.

En av de nio som döms för grovt brott blev ”nojig” om att han skulle vara under utredning. Åklagarens utredning visar att han gjorde nätsökningar på ”insider ica”, ”ekobrott sms”, ”bevisning insiderbrott”, ”spelar banken in samtal”, ”polis komma åt sms”, ”sms brott bevis ekobrott”, ”it fornsik”, ”insiderbrott straff”, ”husrannsakan telefon”, ”radera sms permanent”, ”undersöka sms konversation” och ”kolla datorhistorik”. 

Försvaret menar att deras klienter är dedikerade Ica-handlare som tror på bolaget och saknar uppsåt. 

Förutom påföljder ska samtliga dömda betala tillbaka de aktievinster som gjorts. Totalt handlar det om cirka 16 miljoner kronor.

00:00 / 00:00