Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Bottenplattan är gjuten till husbygget i Malmö

ETC Bygg

En husgrund har betydande klimatavtryck. Men ETC Bygg har tack vare ekonomiskt stöd från sparare och ett metodiskt sökande efter alternativ, hittat ett nytt recept. Nu är bottenplattan gjuten till hyreshöghuset i Malmö.

– Vi är helt klart klimatbäst, konstaterar Fredrik Fagerberg, byggchef och utvecklare.

Grundplattan till det klimatpositiva 10-våningshyreshus, med väggar av trä och isolering av halm, som ETC Bygg uppför i Malmö är nu gjuten.

– Vi har ungefär två månaders arbete till med grund, hisschakt och källare, därefter går bygget vidare, säger Fredrik Fagerberg.

Cement är en klimatbov, eftersom det är oerhört energikrävande att framställa. Därför har ETC Bygg tillsammans med Swerock utvecklat ett nytt recept på betong som innehåller mer flygaska och mindre cement, i betonggrunden.

– När vi frågade om det var möjligt fick vi först svaret nej. Men vi har fortsatt fråga, visa att vi är kunniga och har därigenom hittat personer som är lika intresserade som vi själva av att hitta nya alternativ med lägre klimatavtryck. Man får vara lite envis, försöka vara inspirerande så att andra blir lika inspirerade och vill göra något tillsammans, säger Fredrik Fagerberg.

En av anledningarna till att ett nytt betongrecept har kunnat användas är att ETC Byggs husgrund inte armeras med stål, utan istället med bergarten basalt. Basalten har en fiberliknande molekylär struktur som man kan göra en vajer av. Genom att baka in vajern in i en komposit kan man tillverka armeringsstänger. 

Läs mer om  klimatsmart grund i Malmö-huset på etcbygg.se.

ETC Bygg välkomnar nya sparare. Börja spara idag!