Hoppa till innehållet

ETC-företagen

ETC Odla säljer plantor i Stockholm

Trädgårdsmästare Elin Starck packar tomatplantor på väg till butiken i Stockholm.

Trädgårdsmästare Elin Starck packar tomatplantor på väg till butiken i Stockholm.

ETC Solpark

På fredag öppnar ETC Odlas butik på St Paulsgatan 14, där miljövänliga plantor och buketter kommer att säljas varje veckoslut.

– Nytt för i år i våra odlingar är till exempel en jättefin frilanstomat, Stupice, den är jättegod och funkar på både en balkong och i ett växthus, berättar trädgårdsmästare Elin Starck.

ETC Odlas tillfälliga butik på St Paulsgatan 14 i Stockholm kommer att ha olika utbud varje vecka. Till försäljningen som startar på fredag kommer trädgårdsmästare Elin Starck att packa sex olika sorters tomatplantor, chiliplantor och tulpanbuketter, men även lite smått och gott av grönsaksplantor.

– Till exempel kålplantor, mangold och persilja. Men flest tomatplantor.

Elin Starck tycker att de tomatplantor som kallas frilandstomater är väl värda att satsa på.

– Man behöver inte bara välja busktomater om man odlar på en balkong. Stupice är en frilandstomat som är tidig och tål lite lägre temperaturer, så den är ett säkert kort även för en dålig svensk sommar. Den får normalstora, röda frukter och är jättegod!

ETC växthuscafé
Café i ETC Solparks växthus i Katrineholm. Tulpaner för självplock och färdiga buketter säljs i Stockholm.

Goda och värda att bevara

I år odlar Elin Starck och hennes medhjälpare i växthuset ett 30-tal tomatsorter. Förra året blev efterfrågan så stor att odlingen i år har skalats upp. 

De undviker tomatsorter som är så kallade F1-hybrider.

– Vårt sortiment är utvalda sorter som vi valt för att de är goda, bra att odla och som det går att ta frön ifrån, vilket man inte kan med F1-hybrider.

– Vi har ett oerhört brett sortiment. Trädgårdshandeln fokuserar mycket på att tomatplantor ska vara behändiga, lagom kompakta för försäljare och kund. Vi fokuserar på smaken och sorter som är värda att bevara.

Vilken fördel ser du med att köpa giftfritt?

– Man gör klimatnytta! Andra plantor gödslas kraftigt med konstgödsel och är fraktade långväga. Vi gödslar oerhört sparsamt med en egen produkt, Jordkraft, som vi tillverkar av kasserad frukt och grönsaker. Och vi fraktar allt med elbil.

Besök växthuscafét

Elin Starck uppmanar dessutom den som gillar ETC Odlas sortiment att besöka växthuset i solparken i Katrineholm, där alla plantor dras upp.

– Sallad är svårt att förvara, det säljer vi inte i Stockholm. I växthuset har vi självplock av oerhört vackra tulpaner och så har vi ett väldigt mysigt café där man kan sitta mitt i allt grönt, växande och fika.

  • Nu kan du som bor i Stockholm köpa ETC Odlas giftfria plantor och buketter. Dessutom: Biokol, Jordkraft och Bokashivätska.
  • St Paulsgatan 14 i Stockholm, fredagar 12–17 och lördagar 11–16, med start 3 maj.
  • ETC Solpark i Katrineholm är öppen med café och försäljning i växthuset 11–17, torsdag–söndag.