Hoppa till innehållet

Ekonomi

Forskare: Ny arvsskatt skulle öka klyftorna

Med ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström  i spetsen lanserar nu LO ett förslag om  återinförd skatt på gåvor och arv.  ”Det handlar om rättvisa”, säger hon.
Med ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström i spetsen lanserar nu LO ett förslag om återinförd skatt på gåvor och arv. ”Det handlar om rättvisa”, säger hon. Bild: Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Dagens ETC

Små intäkter till staten och ingen effekt på ojämlikheten blir konsekvensen om Sverige återinför arvsskatt. Det påstår två nationalekonomer i en färsk rapport. Men detta skjuts nu ner av LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström, som nyligen presenterat ett eget förslag till skatt på arv.

Efter Ryssland har Sverige flest superrika i världen, i relation till BNP. Dessa förbluffande siffror presenterades av Financial Times nyligen som i en artikel visade hur förmögenheterna i toppen har vuxit kraftigt under pandemiåret 2020. Under ett enda år fick vi tio nya dollar­miljardärer och minst 40 procent av alla förmögenheter är ärvda i Sverige. Samtidigt har den fattigaste halvan av befolkningen större skulder än tillgångar och den extrema ojämlikheten förstärks vid varje generationsskifte.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser