Hoppa till innehållet

Klimat

Debatt: Ge alla ungdomar gratis interrailkort

Bild: Andrea Boullosa

Dagens ETC

Att resa med tåg ger oss fantastiska möjligheter att upptäcka nya platser och träffa nya människor. Men det är alltför krångligt. Miljöpartiet vill göra det lätt, billigt och roligt att resa med tåg. Så här kommer tre vallöften.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Tåget är det mest hållbara sättet att resa. Om vi ska nå våra klimatmål måste vi flytta över trafik till järnvägen. Men i dag är det svårt att välja tåget: obekväma byten, få avgångar och dyra biljetter gör att många inte ens överväger att ta tåget på semestern. Idag samlas hundratusentals av oss i grupper på sociala medier för att utbyta tips om hur vi bokar internationella tågresor. 

Det är en fantastisk gemenskap – men den borde inte behövas!

Det självklara valet för resandet ut i Europa. 

Vår vision är att tåget ska vara det självklara valet för resandet ut i Europa. Att göra det billigare, lättare och roligare att åka tåg kommer att få fler att välja bort flyget. Men att välja tåget är inte bara bra för klimatet. Det ökar också förståelsen för vår kontinent och Europas olika kulturer. 

För många unga har tågluffen varit ett naturligt semesterval. Att med sina bästa vänner ta sig ut på kanske sin första resa på egen hand. Miljöpartiet vill göra Europa tillgängligt för fler unga. 

Framtidens resande kommer att se annorlunda ut än idag. Att få fler unga att få upp ögonen för hur fantastiskt det är att resa med tåg i Europa är också nödvändigt för en framtid där flygandet minskar. 

Därför presenterar vi nu ett av våra vallöften. Ett klimatlöfte för ökat tågresande till unga i EU. 

Vi vill att alla unga i EU ska kunna ansöka om att via EU få ett gratis interrailkort. Ett gratis interrailkort som går att använda någon gång mellan att du är 18 och 25. 

Tågresandet måste också bli billigare och enklare för alla. Vår vision är att tåget ska vara snabbare än bilen och billigare än flyget. EU:s transportsystem ska fungera bra för alla människor och vara effektivt, miljövänligt och ha nollutsläpp. 

Förutom vårt förslag om ett gratis interrailkort för unga så måste alla resenärer kunna känna sig trygga vid förseningar och inställda tåg. Vi vill stärka rättigheterna för passagerare som reser över landsgränser. Ersättningarna vid försenade och inställda tåg ska vara minst på samma nivåer som för flyget. Du ska alltid kunna känna dig trygg som resenär. 

Vi vill också se en ny lagstiftning som gör det enklare för alla att boka sin tågbiljett i hela EU. Tidtabeller och biljettbokning ska vara lika lättillgängliga som för flyget. För att förverkliga det behöver vi få europeisk lagstiftning som ställer krav på tågbolagen, så att du kan köpa biljetter från alla tågbolag i en och samma app eller webbplats och lätt kan boka en direktbiljett via olika operatörer, precis som det redan fungerar för flyget. Idag är det upp till operatörernas godtycke – så skulle det inte behöva vara. 

Miljöpartiet är alternativet för ett hållbart transportsystem och ett hållbart resande. Vi vill göra det billigare, enklare och lättare att ta tåget. Transporter i EU står för ungefär 25 procent av EU:s totala växthusgasutsläpp, och utsläppen ökar fortfarande. Vi känner redan till många av de lösningar som måste till för att begränsa transportsektorns utsläpp – det handlar om effektivisering, omställning till ett system där järnvägen är det viktigaste transportsättet och en storskalig elektrifiering av vägtransporterna. 

Nu behöver vi öka takten i omställningen.