Folkets Presstöd.

2018-10-12 10:30
Puffetikett
Dagens ETC

Det är härligt att få leva i motståndets tid

Om det är något som sommaren har visat oss, är det att det är farligt att vara beroende av presstödet för att bygga motstånd.

Förra veckan publicerade jag en ledare som handlade om att de fyra rödgrönrosa partierna bör lägga ett gemensamt klimatpolitiskt program till EU-valet. Många har hört av sig och gillat men det finns en skevhet i reaktionerna. Tanken att ”någon” ska genomföra det där. Någon känd. Eller någon ovanligt klok.

Sanningen är ju att det inte finns någon som heter Någon och det enda som kan göra ett sådant förslag möjligt är om tillräckligt många som är aktiva inom partierna eller runt dem, faktiskt kräver det.

Det här gäller ju allt.

Förra veckan fick vi äntligen besked att presstödsnämnden ger Dagens ETC en avbetalningsplan på den återbetalning man beslutat för år 2017. Det här efter flera månaders oro och envetet kritiserande av det märkliga beslutet, men framförallt efter att tusentals läsare stöttat oss och räddat ekonomin med ETC Stödfond.

Utan det hade vi inte funnits idag.

Men utan det hade heller inte nämnden ändrat sig.

Det är precis som med Bokmässan förra året. Genom att vi på ETC – och andra aktivister runtom i staden – hade stora fria bokmässor (vårt var i ett jättetält på Heden) så kunde Bokmässan sansa sig och utesluta de högerextrema från mässan. Bra, därför är vi på plats på Bokmässan i år igen, men det hade aldrig hänt om inte tusentals aktivt visade sitt missnöje och dessutom gjorde något helt annat.

Det är bara när vi gör sakerna vi pratar om, som det blir på riktigt.

Åsikter är inte nog.

ETC Stödfond räddade utgivningen under sommaren, vi fortsätter till målet 5 miljoner eftersom vi nu återbetalar 305 000 kronor per månad.

Men framöver är uppgiften inte att rädda, utan att bygga ut.

Och då vänder vi oss till våra läsare med frågor om vad de vill. (En läsarundersökning pågår nu digitalt).

Vi startar nästa vecka något vi kallar Folkets Presstöd, vi vänder oss till alla prenumeranter och frågar om de kan vara med och bygga det med en extra tjuga i månaden eller kanske en hundring. Vi vill att varje satsning ska finansieras och redovisas öppet för alla. Det finns så mycket vi vill göra men som vi som liten morgontidning ännu inte har råd med. Och vi slåss ju mot stora drakar, 90 procent är borgerliga, våra liberala och moderata konkurrenter har presstöd på hundratals miljoner per år.

Och om det är något som sommaren har visat oss är det att det är farligt att vara beroende av presstödet för att bygga motstånd.

Så vad vill vi göra? Några exempel.

– Mer grävande journalistik. VI talar om avslöjanden runt den ekonomiska och politiska makten, om hur makt blir rätt och om miljarderna som försvinner till fel fickor. Ett seriöst grävande kostar dock mycket. Ungefär 100 000 kronor per projekt. Kunde vi göra 10 sådana per år kan berättelsen om Sverige ändras.

– En ekonomidatabas där alla läsare själva kan leta. Hur mycket räcker offentliga sektorns finansiella nettoöverskott till egentligen? Hur mycket har löntagare överbetalat till sjukförsäkringen? Och hur hög är vinsten per anställd på Volvo egentligen? Det här är ju något facken borde gjort för länge sen, men idag är de flesta hänvisade till Svensk näringslivs vinklade ”ekonomifakta”. En sådan här databas kostar minst 1 miljon per år att hålla igång och göra användarvänlig.

– Kultursidor! Ja, Dagens ETC älskar kultur men läsare vill ha ännu mer. Stadiga recensioner av film, teater, streaming, böcker, konst…. Drömmen är ett uppslag per dag men en sådan satsning är väldigt dyr. Ungefär 2,5 miljoner kronor. Men samtidigt så viktig för att bygga en annan berättelse om världen än den som lönsamhetsjägarna påstår är livets mening.

– Sportsidor. En av de vanligaste önskemålen från våra läsare är en seriös sportbevakning. Det här handlar inte om matchresultat (tryckta tidningar är alldeles för långsamma där) utan om människorna, jämlikheten, ekonomin och glädjen. Men även en sådan nationell bevakning kostar 2,5 miljoner per år.

– Fler lokala Dagens ETC editioner. Vår satsning ETC Göteborg gjort att Dagens ETC har fler läsare där än någon annanstans. Men en lokal edition på samma sätt i Skåne eller i någon stad i Norrland kostar minst 200 000 i månaden. Plus tryck och distribution. Ja, det är sant att prenumeranter betalar det senare, men det tar tid att bygga upplagor (de 2371 som får tidningen varje morgon i Göteborg har tagit två år att samla).

– Konsumentskydd. Egna undersökningar av produkter, framförallt deras klimatpåverkan, går att göra med forskare, men även det kostar tid. Vi räknar med 100 000 i månaden även här.

– Genom ETC Play har vi börjat prova att göra samtal och diskussioner i TV-format. Vi har plattformen och vill göra mycket mer. Men vad vill läsarna? Ett alternativt nyhetsprogram varje dag? En alternativ veckoagenda utan denna oroliga brunsmetning som pågår i de stora kanalerna? Att göra livesända rörliga program är tekniskt billigt men journalistiken kostar. Under 300 000 i månaden är ett minimum för att kunna skapa bra rörlig bild runt tidningarna.

– Dejting! Ja, ETC-läsare vill träffa ETC-läsare. Kanske för kärlek, kanske för diskussion. Kanske för att organisera aktivism. Själva hoppas vi få igång digitala studiecirklar runt innehållet.

– Nu är det bokmässa och antalet kvalitetsböcker, utländska såväl som svenska blir färre eftersom de helt enkelt inte når ut. Monopoliseringen av bokbranschen och distribution gör att det som förut nådde tusentals bokälskare, idag når några hundra. Jag tror själv vi måste crowdfunda de viktiga böckerna för att inte tystnaden ska breda ut sig i spänningsdeckarnas fotspår. Men en enda bok kostar minst 200 000 kronor…

Ja du förstår, listan kan göras jättelång. Allt vi vill och behöver för att bit för bit bygga ett hållbart samhälle även mentalt.

Media är inte objektiva nyheter, nöje eller analyser. De är valda. En vald berättelse om livet.

Det viktiga är att det finns fler berättelser.

Finansieringen måste vara prenumerationer, det är det enda som ger säkerhet och oberoende och gör att vi kan sprida en del gratis till fler via webb, idag nådde Dagens ETC 10 317 prenumeranter, varje ökning gör oss lite starkare för att göra nytta.

Med Folkets Presstöd kommer vi att utmana ännu mer och dessutom redovisa exakt vart stödet går. Månad för månad.

Jag tänker att vi med våra läsare formar en annan berättelse om ett solidariskt Sverige idag och imorgon.

Tack för det!

Och jo, det är härligt att få leva i motståndets tid.

PS. En god nyhet till. Förra veckan växte ETC Solpark i Katrineholm till 1 490 000 W. Tre nya stora rader med solceller blev klara. Allt detta berättar jag mer om på Kullenvandringen nu på söndag. Biljetter i varuhuset.etc.se.