Hoppa till innehållet

Samtalet

”Sociala rörelser behöver hierarkier”

Till innehåll

”I slutet av 10-talet såg jag hur några av mina närmaste vänners liv nådde lågpunkter som ingen hade kunna föreställa sig innan 2013”, säger Vincent Bevins.

Bild: Best wishes

ETC nyhetsmagasin

Från Egypten 2011 till Hongkong 2019 – aldrig har så många människor krävt en bättre värld, och sällan har så många revolutioner vänts till sin motsats. Journalisten Vincent Bevins har ägnat fyra åt att förstå det misslyckade decenniet – och hur vi kan lyckas bättre nästa gång.

I åtta år hade ett gäng anarkister och vänstermänniskor studerat urban politik och hur man bäst skapade politiska förändringar genom konfrontationer på stadens gator. Nu kom möjligheten att agera. Om några månader skulle priserna i kollektivtrafiken höjas i SãoPaolo. Men de skulle tvinga borgmästaren att backa från höjningen. En del av dem trodde att en framgångsrik kampanj också skulle väcka folk, eller arbetarklassen, till liv och att det kunde vara starten på en mer genomgripande samhällsförändring. Gruppen – som kallades Movimento Passe Livre, MPL – började ses allt oftare, två gånger i veckan, till sist varje dag, på kvällar och helger. Allt skulle beslutas genom konsensus, vilket bidrog till att mötena kunde pågå i över 14 timmar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln