Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Vill du att Jimmie Åkesson ska välja dina böcker?

ETC-företagen

Journalistiken är svaret när ett parti så öppet föraktar kunskap, så militant vill upplösa gränsen mellan fakta och propaganda, skriver Andreas Gustavsson.

Nyligen fick jag ett mejl från en läsare som mest av slumpen hittat en av Dagens ETC:s artiklar, efter att den delats av en bekant på Facebook. Kan du sammanfatta vad ni är för dagstidning i fem punkter? skrev hon. Inget knussel. Jag svarade:

  • Dagens ETC är vänster när nästan alla andra är höger. Dagens ETC har därför en röd och grön ledarsida med skribenter som Göran Greider, Kajsa Ekis Ekman, Veronica Palm, Somar Al Naher, Jenny Bengtsson, Birger Schlaug och Johan Ehrenberg.
  • Dagens har nyhetsartiklar som granskar det som behöver granskas, utan några andra lojaliteter än mot våra prenumeranter. Läst om Operakällaren? Eller kanske om Apotea? Högsta klass.
  • Dagens ETC ger dig nu också poddar och webb-tv med ETC Play.
  • Dagens ETC har slängt ut alla fossila annonser eftersom vi menar allvar med vår klimatjournalistik.
  • Dagens ETC har aldrig varit bättre än nu och har därför fler prenumeranter idag än vad vi någonsin haft tidigare.

Kanske nyttig introduktion även för dig om du inte redan har full koll på vad Dagens ETC är och gör.

En sak vi gör just nu är #blåbrunt, en pågående satsning för att med hjälp av envis nyhetsjournalistik visa på vilket samhälle vi kan tänkas få om nästa regering bildas runt SD-M-KD. Vad händer med aborträtt? Med fria medier? Med grundläggande humanism gentemot människor på flykt? Till exempel.

Nu senast tittade vi närmare på hur SD både nationellt och lokalt har riktat in sitt öga på biblioteken. Själva rotsystemet i folkbildningen. Biblioteken finns i varje stad. Där formas vi. SD ser potentialen.

Precis allt står på spel. Därför ska vi granska det blåbruna hotet.

Prenumerera på Dagens ETC så hjälper du oss att fortsätta göra journalistik som når miljoner. Det kostar från 39 kronor och du kan avsluta när du vill.

 

”De använder biblioteken som någon form av testverksamhet för att se hur långt man kan pressa in sin egen agenda. Eftersom biblioteken inte regleras lika hårt som skola, eller vård och omsorg till exempel, blir de också enklare att påverka.”

Det säger bibliotekarien Tobias Willstedt. Han är oroad. Med all rätt.

 

SD i Svalöv tvingar bibliotekspersonalen att ta ned ett inlägg på Facebook om att man blivit  hbtq-certifierade.

SD i Mölnlycke förbjuder biblioteket att fira Pride med regnbågsflagga.

SD i Täby försöker tvinga biblioteket att stryka ett samtal om normkritik.

SD i Sölvesborg, partiets hjärtland, bestämmer – i överenskommelse med M och KD – att skolbiblioteken inte längre behöver köpa in böcker på elevernas modersmål.

SD i riksdagen motionerar om att bibliotekslagen ska ändras – så att medborgarskap avgör på vilket sätt du kan utnyttja biblioteket (ingen ”Alfons Åberg” om du är barn till en papperslös).

 

Det är ett samlat angrepp, förtrupperna har skickats ut.

Varför?

 

Bibliotekens ideal om tillgänglighet och jämlikhet kolliderar mot SD:s kulturpolitik.

För inte så länge sedan intervjuade vi partiets talesperson på det området. Han heter Aron Emilsson och svarade så här när vår redaktör Anna-Maria Carnhede frågade om partiets syn på kultur som en enande kraft som ska skapa kitt i majoritetssamhället. Det påminner starkt om det som sker i Ungern och Polen. Där har politiker tagit kontroll över kultursfären.

”Det är fantastiskt och oerhört positivt att kulturen kan verka sammanhållande i min tankevärld. Om man däremot anser att kultur har som egenvärde att verka splittrande eller segregerande och att man ska ha likvärdiga och jämställda kulturer inom ett litet område, då skapas segregation och instabilitet.”

Biblioteken är det finaste vi har.

Jag tycker att det är oerhört viktigt att berätta om den här saken, för så många som möjligt – och det ska vi göra ända fram till valet 2022.

Du är välkommen att följa med på resan. Stora ord, men demokratiresan. Journalistiken är svaret när ett parti så öppet föraktar kunskap, så militant vill upplösa gränsen mellan fakta och propaganda.

Dagens ETC kostar dig från 39 kronor/vecka. ETC Play ingår.

P.S. Om du redan har börjat prenumerera så får du gärna stödja vår insamling eller ge bort en prenumeration!

Ämnen i artikeln