Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Vattenfall bygger solcellspark

 I mars väntas Vattenfalls solkraftpark, som byggs för 5 MW, börja producera el. Bild: Vattenfall
I mars väntas Vattenfalls solkraftpark, som byggs för 5 MW, börja producera el. Bild: Vattenfall

Dagens ETC

Till slut har poletten trillat ner hos Vattenfall. Nu påbörjas arbetet med energijättens första solenergianläggning i Wales, Storbritannien.

Vattenfalls nya energisatsning är en kombinerad vind- och solkraftpark som ska byggas i Parc Cynog i Wales, Storbritannien.

I parken finns sedan 14 år en vindkraftpark med 11 turbiner, nu ska dessa kompletteras med 18 860 solpaneler som kommer att ge en installerad kapacitet på 4,99 MW. Energin kommer att räcka till uppskattningsvis 1 441 hushåll, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

– Vind och sol kompletterar varandra bra, genom att solen skiner på sommaren medan vintern i allmänhet är den blåsiga säsongen. Genom att konstruera solkraftparken i anslutning till en vindkraftpark får vi ett antal synergier som vi kan använda, säger Claus Wattendrup, chef för affärsutveckling inom affärsområde Wind.

Han konstaterar att en kommersiell satsning på solenergi breddar den förnybara energiportföljen och berättar att Vattenfall nu tittar på ytterligare möjligheter att kombinera solenergi med vindkraft.

– Solenergi är en beprövad teknik och kostnaderna sjunker snabbt. Elproduktion från solenergi kommer att öka under de närmaste åren och är ett tillväxtområde för Vattenfall, säger Claus Wattendrup.

Platsen användas idag för fårbete, och kommer att fortsätta att göra det även efter att solcellsparken är klar. Även i Egen El:s park i Katrineholm betar det får under sommarhalvåret. Johan Ehrenberg, grundare till Egen El, är belåten över Vattenfalls satning. 

– Det var på tiden att Vattenfall börjat intressera sig för solenergi, för det vill jag säga grattis! Det är också roligt att det låter får beta mellan panelerna, det är någonting vi prövat under flera år och som fungerar mycket bra, säger han.