Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Världsunik solcellsanläggning

Nu har vi installerat stående paneler i Egen El:s solcellspark i Katrineholm.
Nu har vi installerat stående paneler i Egen El:s solcellspark i Katrineholm.

ETC El

Nytillkommet i ETC Solpark är denna anläggning med lodräta paneler med reflekterande material mellan. Den lämpar sig på platta tak och tar mindre plats än vanliga anläggningar.

I ETC Solpark i Katrineholm har vi nu fått klart en smått världsunik solcellsinstallation. En park baserad på lodräta paneler med reflekterande material emellan. Den här parken är på 25 kWh men tar mindre (cirka 25 procent) plats än vanliga installationer. Vi tänker oss att den kan vara användbar på exempelvis stora hus med platta tak.
Men ännu är det bara ett experiment.

Projektet är gjort i samarbete med och med stöd från Naturskyddsföreningens fond Bra Miljöval. Den är möjlig tack vare en ny typ av solcellspaneler som är dubbelsidiga. Det betyder att man på ena sidan har drygt 300W solceller och på andra sidan ungefär lika mycket.
För ett staket i öst- och västlig riktning är detta perfekt. Vi provar att ställa ett antal rader ganska nära varann. Det innebär skuggor på panelerna, men genom att lägga ett speglande material så får vi sol som studsar runt mellan panelerna och därför gör el hela tiden. (När du tittar på denna anläggning rekommenderas därför solglasögon)

Dubbelsidiga paneler kan även monteras ”normalt” på tak och får då ca 25% mer el då det alltid finns sol som når en panel även på baksidan. Men vår idé är att utnyttja bägge sidorna hela tiden fullt ut.

Minianläggnigegn är gjord på en stor träställning. Spegelmaterialet är en enkel aluminiumfolie. Vi återkommer med siffror när solcellerna fått jobba ett tag. Men även om vi inte får ut allt vi vill av denna anläggning tror vi det är ett intressant sätt att montera solceller där man har liten yta och inte kan ha liggande paneler.