Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Undrar du varför Adolf Hitler dyker upp i debatten?

ETC-företagen

Även det mest orimliga behöver förklaras, skriver Andreas Gustavsson.

När jag drog igång vår nya journalistiska satsning #blåbrunt tänkte jag att jag var ute i god tid, det är trots allt lång tid kvar till september 2022 då det ska avgöras om M och KD får väljarnas förtroende för ett fördjupat samarbete med SD.

Men sedan började valrörelsen. Med besked. Plötsligt har det blivit ännu mer akut att visa på vad en sådan regering skulle betyda för Sverige och för dig. Målet är att bygga ett arkiv med granskande nyhetsartiklar, intervjuer och reportage. Samtidigt som Dagens ETC fortsätter att kommentera händelseutvecklingen genom landets största rödgröna ledarsida.

Precis allt står på spel. Därför ska vi granska det blåbruna hotet.

Prenumerera på Dagens ETC så hjälper du oss att fortsätta göra journalistik som når miljoner. Det kostar från 39 kronor och du kan avsluta när du vill.

 

Själv har jag med förundran sett hur KD har drabbats av stora kognitiva problem när man ska försvara sin nya relation till SD, ett parti som man bara strax före senaste valet bedömde var så extremt och olämpligt att det inte skulle vara aktuellt för samarbete eller förhandlingar på flera decennier.

Jag vet inte vad Ebba Busch tänker, men om kollegor här på Dagens ETC försökte revidera historien genom att påstå att Adolf Hitler var en vänsterpolitiker och nazismen en vänsterideologi – de kallade sig ju nationalSOCIALISTER, resonerar riksdagsledamoten Magnus Jacobsson – skulle jag bli väldigt bekymrad. Just nu skriver hennes egen gruppledare under på konspirationsteorin att Socialdemokraterna kanske inte kommer att acceptera en valförlust, kort sagt att de är kapabla att göra en Trump. Denna bisarra anklagelse delas friskt vidare av hennes policychef i sociala medier. Risken är uppenbar att det här speglar vad Busch tycker. Ja, att det helt enkelt är sanktionerat.

 

Dagens ETC fortsätter på många sätt som vanligt. Imorgon kommer en ny granskning av hur människor kan utnyttjas inom svensk arbetsmarknad. Idag kunde du läsa en annan som handlar om vilka det är som köper svarta hyreskontrakt för miljoner i Stockholm. Till helgen berättar vi om terrorförsöket i Varberg och hur det gått för storbankerna under pandemin. På måndag rapporterar vi om landet som kanske, kanske blir först i världen att lagstifta bort fossila annonser.

 

Dagens ETC utvecklas nu i en rasande fart. Vi har ökat vår prenumererade upplaga i 25 veckor på raken. Det betyder fler journalister. Det betyder högre kvalitet. Men nyckeln är att bara den beställer en prenumeration får läsa allt. Det går bara inte att göra en gratistidning med ambitioner. Speciellt inte när man, som vi gjort, stängt dörren för fossila annonser.

Så när vi nu intensifierar vår satsning på #blåbrunt är det tack vare att många redan bestämt sig för att journalistik måste få kosta, att det är värt 39 kronor/vecka – vårt billigaste pris, gäller digitalt – att hålla sig uppdaterad och underhållen (nej, vi är inte bara genomseriösa samhällsjournalister, vi gillar att skratta också).

Testa!

 

Närmaste veckorna kommer #blåbrunt bjuda på:

  • Så blir Sveriges klimatpolitik med SD-M-KD
  • Vad kommer hända med public service?
  • Borgerliga röster som förfasas över utvecklingen i sina partier
  • Så storsatsar SD på nya medier

 

Dagens ETC ger dig koll. Du ska till exempel veta varför Hitler dyker upp i svensk politisk debatt. Även det mest orimliga behöver förklaras.

Ämnen i artikeln