Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Sveriges största solcellspark klar

Stora solföljare längs vägen.
Stora solföljare längs vägen.

Dagens ETC.

Det blev Kraftpojkarna som utanför Västerås blev de första att nå den lite magiska gränsen 1 MW för en solcellspark. Störst i norden.

Utanför Västerås, på väg mot Enköping kan bussåkarna nu se en annorlunda syn. Det är energiföretaget Kraftpojkarna som satt upp 1 MW solceller på stora järnstälningar längs vägen. Den första parken i Sverige som är byggd för att producera maximalt med el.

Invigningen var den 5 februari. Kanske inte den roligaste månaden för solel. 

 

– Vi har passerat 1000 kWh ren el, utan soliga dagar. Det ska bli spännande att se vad vi får en riktigt fin dag, säger Christan Tapper på kraftpojkarna.

Parken är byggd så att alla solceller rör sig och följer ljusets vandring. Det är stora solföljare som sakta vrider sig. Varje följare har mer än 10 000W solceller på sig. Det betyder att det är ett villatak på 71 kvm som svänger runt, en riktigt stor sak med andra ord.

– Vi storm så ställs de plant för att inte få problem med vinden, förklarar Tapper. Små vindmätare styr säkerhetssystemet.

Solcellsparken består av 91 stora solföljare. På platsen finns också vanliga fasta installationer och enklare solföljare som ska användas av Mälardalens Högskola för studier av hur olika lutningar påverkar produktionen över åren.

Man har också använt den nya tekniken Solar Edge, som är ett sätt att minska problemet solceller har med ojämn skuggning.

– Solar Edge maximerar produktionen och ger oss dessutom möjlighet att följa varje panel individuellt. Snart kommer alla kunna följa parkens produktion på webben, lovar Christan Tapper.

– Parken är byggd och ägs av Kraftpojkarna, men elen köps av Mälarenergi för femton år framåt.

– Det ger oss en bra och säker grund för ekonomin, berättar Tapper. Sen kommer solcellsparken fortsätta i flera decennier.

Parken invigdes av Energiminister Anna-Karin Hatt.

– Det betyder mycket att man gör en anläggning som visar många av dem som är intresserade av att investera i solel att det faktiskt funkar, att man både kan bygga småskaliga anläggningar och att det finns ekonomi i att bygga sådana här stora anläggningar, förklarade hon.

Solcellsparken är på mark som inte kan användas till annat bredvid en väg. Därigenom visar anläggningen också andra att solel kan byggas runt om i landet. Bredvid vägar, på oanvända ängar eller områden där man varken odlar eller bor.

Parken utanför Västerås ska på årsbasis producera el motsvarande 400 lägenheters konsumtion i Sverige.

Men vänta nu … solföljare?

Har inte Egen El tagit avstånd från den produkten?

Jo, vi har testat sju olika solföljare och tycker inte någon hållt måttet. Men även om de tillslut fungerat har de varit för dyra för att motivera solföljning. Även om man får mer el är det svårt att räkna hem. Det har då handlar om små solföljare på ungefär 2000 - 3000W.

Men Kraftpojkarna har jobbat på ett annat sätt. Genom att sätta upp väldigt många och väldigt stora solföljare får man en annan ekonomi. Så en av de viktigaste testerna för denna nya park är också om solföljarna kan bli mer lönsamma än fler solceller. Att de ger mer el per kvadratmeter yta är klart. Slår man ut kostnaden på flera år kanske den ökade produktionen kan betala de extra installationskostnaderna.

Om några år vet vi.