Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Studiecirkeln som ledde till Jämtlands största solcellspark

Delägarna har tillsammans hjälpts åt att bygga solcellsparken, och på så sätt har kostnaderna hållits nere.
Delägarna har tillsammans hjälpts åt att bygga solcellsparken, och på så sätt har kostnaderna hållits nere. Bild: Bild: Lars Holmquist

ETC El

Det startade som en studiecirkel – och blev Jämtlands största solcellspark med 330 solcellspaneler. Och mörka vintrar är inget hinder för lönsamhet. Om tio år räknar föreningen med investeringen har betalat sig, skriver Dagens ETC.

För tre år sedan startade byalaget i jämtländska Näversjön en studiecirkel tillsammans med ABF. Tanken var att få mer kunskap om solcellsel. Det fick deltagarna också, men studiecirkeln ledde till mer än så. Gruppen bestämde sig för att tillsammans bygga en solcellspark.

– Solceller är ju bra för miljön, och också bra för plånboken insåg vi. Vi började räkna på vad det skulle kosta att bygga en park och tog in offerter, och kom fram till att det skulle bli en bra affär, priserna för solceller gick åt rätt håll, säger Bertil Eriksson från föreningen Solel i Näversjön, till Dagens ETC.

En hel årsförbrukning

I somras startade bygget och i veckan invigdes parken. För Bertil Eriksson innebär det att han nu kommer få ungefär 18 000 kilowattimmar solel.

– Det täcker hela årsförbrukningen för mitt hus, säger han.

Delägarna har tillsammans hjälpts åt att bygga solcellsparken, och på så sätt har kostnaderna hållits nere. Ungefär en miljon kronor har de fått investera. Om tio år räknar föreningen med att ha tjänat in den kostnaden.

– Då har vi räknat på de elpriser som är idag. Men jag tror att vi kommer ha tjänat in investeringen ännu snabbare eftersom elpriserna är väldigt låga nu. De kommer sannolikt stiga när mer kärnkraft avvecklas, säger Bertil Eriksson.

Läs hela artikeln om Näversjöns solcellspark på etc.se.