Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Solel och varmvatten samtidigt

Bakom solcellerna sitter en solfångare som värmer vatten och skickar till acktankarna som finns under huset.
Bakom solcellerna sitter en solfångare som värmer vatten och skickar till acktankarna som finns under huset.

ETC El

Nu kan du göra solel och varmt vatten samtidigt. I ETC Solpark har vi just installerat fem paneler som på utsidan är vanliga monokristalinna solceller på vardera 260W. Men bakom dem finns en även solfångare som gör varmt vatten.

Energimässigt ska de kunna producera 700W varmt vatten. Det här kallas för hybridpanel och är en produkt som många solenergiföretag har pratat om, men få har kunnat leverera.

Utmaningarna i denna sortens panel med vatten och el ligger i att de behöver vara välbyggda men samtidigt enkla att montera.
Vi har valt att låta värmen gå till våra acktankar under Solhuset. Det lodräta montaget gör att vi kommer få värme och el långt in på senhösten. Dessutom kommer vintersnö inte att påverka produktionen.

Det loträta montaget innebär att det blir mindre el och värme på sommaren jämfört med vad det skulle ha blivit med lutande paneler. Men vi har nog med varmt vatten sommartid!

Det här är ytterligare en av våra många testanläggningar som vi nu låter gå ett år innan vi utvärderar. Hybridpaneler är självklart dyrare än vanliga solceller och egentligen mest lämpade för den som redan har en acktank och ett solslingesystem. Annars är normala solceller billigare även för att göra el till varmvattenberedare.

Du är varmt välkommen att titta på den här installationen och kanske prata med vår expert under den stora Solfesten 4 juni! 2016. 
Biljett hittar du här.

Fakta: Produktens namn är 2 Power.
Storlek: 1640x992x45 mm
Vikt: 23 kg (utan värmevätskan)
Produktionsland: Tyskland.
Max tryck: 6 bar.
Beräknad max värmeproduktion: 719W
Beräknad max solelsproduktion: 260W.