Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Magnifikt, vackert och framtiden

Egen El:s solcellspark i Katrineholm sedd från ovan.
Egen El:s solcellspark i Katrineholm sedd från ovan.

Dagens ETC.

Här nedan kan du se Egen El:s solcellspark i Katrineholm filmad från ovan. Bit för bit har parken vuxit fram sedan 2011. Och större lär den bli – se bara den outnyttjade ytan till väster om parken.

I samband med Kullendagen i söndags filmade en av besökarna Egen El:s solcellspark från ovan. Filmen, se nedan, visar att det som en gång startade i liten skala har blivit rätt så stort. Idag rymmer parken 470 kW solpaneler och är bland Sveriges största. I parken finns så väl små testanläggningar och prov som större anläggningar monterade för att uppnå mesta möjliga produktion. 

Grundades 2011

Det var på själva kullen, som syns längst upp i parken, allting började allting 2011. Här står några av de tidigare projekten samt några vindsnurror som är mer eller mindre effektiva kvar. Men det är även här solcellsparkens medarbetare har satt upp de senaste projekten. Till dem hör bland annat bullerplanket som sträcker sig längs med riksväg 52, de två soltornen (varav ett är färdigbyggt), samt solhuset. I solhuset har vi vårt solcellsuppvärmda växthus, den klimatkloka butiken och medarbetarnas kontor. I kanten på kullen kan du även se vårt senaste projekt – en damm varifrån vatten med hjälp av solens kraft transporteras upp till en vattenreservoar. I reservoaren lagras vattnet som senare på kvällen eller natten kan skickas ner via ett vattenkraftverk och göra el efter att solen gått ner. Den är ett exempel på hur solel kan hjälpa till att själv lagra sin energi. 

Stora batterilager

De långa raddorna av solpaneler som finns på fältet nedanför kullen är finansierade av ETC El, ETC Klimatkompensation, ETC Sol och ETC Mobil. De blir hela tiden fler. Utöver det ser vi de än så länge outnytthade ängsytorna väster om raddorna på fältet – här finns gott om utrymme till att växa. I höst byggs ytterligare 400 kW och totalt kommer parken rymma över 1,5 MW. Genom att vi även investerar i stora batterilager kommer solelen att kunna användas under många timmar på dygnet. 

Men även om parken växer är grundidén densamma som den varit från start. Det vill säga en besökspark där alla kan lära mer om solens kraft. Och vad vi människor kan göra tillsammans.

 

00:00 / 00:00