Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Skapa ditt eget instrument av skrot

ETC Solpark

Fredrik Myhr har tre stora intressen: musik, hållbarhet och att bygga saker. De tre intressena har han kombinerat när han ger workshops i att bygga perk-a-foner, instrument av skrot.

Missa inte hans workshop i ETC Solpark.

Alla de tre stora instrumentgrupperna blås- sträng- och slagverksinstrument kan byggas i form av perk-a-foner, förklarar Fredrik Myhr. Han utgår ifrån hur de klassiska instrumenten är konstruerade.

– Någon har ju en gång tänkt till när den skapat en fiol, det kan vi lära oss av.

Han förklarar att blåsinstrument kan skapas av tomflaskor, till exempel som en panflöjt där olika längder ger olika ljud.

– Mer avancerat är att skapa ett munstycke med ett membran, det kan man också göra.

Till ett stränginstrument behövs en resonanslåda och minst en sträng, det kan vara ett gummiband, en vajer eller liknande. Tonen blir högre ju kortare strängen är. Slagverksinstrument kan bestå av metallskrot eller att du fyller förpackningar med olika föremål.

– Bara fantasin sätter gränser.

Deltagarna i Fredrik Myhrs workshops brukar få en instruktion att leta skrot som de tar med sig.

– Barn är kreativa. De kommer med mjölkpaket, keso-burkar och allt möjligt. En gång byggde en deltagare en banjo av en stekpanna. Jag får själv aha-upplevelser under varje workshop, nya instrument som jag inte själv hade tänkt på.

Fredrik Myhr upplever att hållbarhet och återbruk är något självklart för den unga generationen idag, i betydligt högre grad än när han själv var ung.

– Där finns något som jag tycker är viktigt att bygga vidare på om vi ska rädda vår planet. Jag vill att vi ska tänka annorlunda runt hur vi ser på saker. Tänk på föremål som inte bara användbara eller vackra utan även som potentiella instrument. Blås i dem, skaka dem, trumma på dem, prova dig fram.

En fördom är att det blir ren konstmusik från perk-a-fon-instrument, men Fredrik Myhr har gjort ett experiment där han utgick från vad som fanns i hans soprum, skapade instrument av bara det och i en studio spelade in en dans-klubb-låt.

– Låt det vara högt i tak, spela det du tycker om!

Vad är en Perk-a-fon?

Perk-a-fon är ett påhittat ord, sammansatt av perkussion, som är ett samlingsnamn för slagverksinstrument och telefon eller grammofon.

För att bygga en perk-a-fon behöver du skrot, nyfikenhet på ljud och fantasi.

Tanken är att mixa musik och hållbarhet. Det handlar om att tänka nya användningsområden för befintliga saker och utforska möjligheter.

Vem är Fredrik Myhr?

Frilansande musiker som rört sig fritt mellan flera olika konstformer, med musiken i fokus.

Har spelat trummor sedan han vara fem år och alltid experimenterat med skrot i pappans garage.

Sedan tre år tillbaka håller han återkommande workshops (oftast för barn och unga) i att skapa en egen perk-a-fon. Han kallar det en ”musikalisk, kreativ skaparverkstad för en hållbar framtid”.

Nästa workshop sker i ETC Solpark, Katrineholm den 2 och 4 november. klockan 13-15. 

Biljetter kostar 150 kronor per deltagare (gratis för medföljade förälder) och kan köpas här.