Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Siktet inställt på noll

Bild: BILD: Helena Gustavsson

Dagens ETC.

Under helgens FN-möte slapp han äntligen jobbet som dörrvakt. Dagens ETC hoppade på New York-tunnelbanan med Sveriges populäraste klimatforskare, Johan Rockström. – Transportsektorn är en av de största framtidsutmaningarna, säger han till tidningen.

När Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Center, utsågs till en av årets sommarpratare råddes han att tona ner riskerna med klimathotet. ”Gör det lättsamt, folk är trötta på att höra om smältande poler och döende regnskogar.”

Han gjorde tvärtom och presenterade istället en ovanligt skrämmande miljöspaning. ”I dag tycks vi gå runt och tro att planeten har en lättare förkylning, när planeten drabbats av cancer”, blev den mest spridda frasen från programmet. Folk lyssnade. Rockströms sommarprat blev årets mest spridda med över 39 000 delningar i sociala medier. På slutet av sitt program fick lyssnarna också lite hopp att klamra sig fast vid: Det behöver inte vara för sent för planeten, men då måste vi agera nu! löd budskapet.

Johan Rockström, flera gånger utsedd till ”miljömäktigast i Sverige”, har även internationella fans. När vi ses har han precis avslutat ett fullsmockat panelsamtal på Ford Foundation, ett stenkast från FN-skrapan på Manhattan. Vi stannar vid övergångsstället på andra avenyn när en kvinna kommer fram och knackar honom på axeln.
– Du var en rockstjärna där inne, säger hon entusiastiskt på engelska och går en stund senare därifrån med hans namnbricka från eventet.

Läs mer i på ETC.se.

00:00 / 00:00