Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Så kan den onödiga skatten på solel tas bort

Dagens ETC

Finansdepartementet hävdar att skattefrihet för större fastighetsägare som producerar solel står i strid med EU:s statsstödsregler. Nätverket Solelskommissionen menar dock att det inte alls behöver vara så – utan att det finns sätt att ta bort den kritiserade skatten, skriver Dagens ETC.

I en debattartikel i Dagens industri (18/2) går nätverket Solelkommissionen, med företrädare för Vasakronan, Telge Energi, Solkompaniet och HSB, till storms mot den nya energiskatten på solel som röstades igenom av riksdagen i december.

Ändringarna i lagen om skatt på energi innebär att juridiska personer, med mer än 255 kilowatt solceller, ska betala energiskatt för den el de inte längre köper när de tillverkar egen solel.

Artikelförfattarna kallar skatten ett ”dråpslag mot den spirande solcellsutvecklingen”.

– Vi vet att det finns ett stort intresse för solel, men med den nya skatten är det tveksamt om det blir lönsamt för många att satsa på solel, säger Anders Lago på HSB till Dagens ETC.

Han ifrågasätter rimligheten i att beskatta el som exempelvis en bostadsrättsförening producerar och använder själv.

– Tänk om samma sak skulle gälla värmepumpar eller bergvärmepumpar, att man ska betala energiskatt för att man sparar energi, säger han.

Läs hela artikeln på etc.se.