Hoppa till innehållet

ETC Bygg

Så finansierar vi ETC Bygg med crowdfunding

ETC Bygg.

Nu öppnar vi en ny crowdfunding-kampanj för ETC bygg i samband med att bygglovet nu lämnas in.

I två år har vi jobbat med att ta fram planer, all teknik och alla riktningar, liksom alla förhandlingar med myndigheter. Det har varit ett drygt arbete med mycket omgörningar och detaljarbete. Tack vare ett stort stöd från Boverket (8 miljoner) kommer vi kunna utveckla energilösningar som är unika i all sin enkelhet. Våra lösningar blir också forskningsprojekt. Finansieringen är via allmänheten, alltså med din hjälp. Du kan spara direkt i våra hyreshus! 

Varje sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. B-aktierna återköps till fast pris när du vill ta ut eller ändra ditt sparande. Avkastningen är 2019 satt till 2 procent.

Vårt mål är nu att snabbt crowdfunda för bygget i Västerås. Finansieringen kan ske på två sätt beroende på hur stor crowdfundingen blir. Budget är på totalt 30 miljoner kronor per hus. När ett hus är byggt belånas det i bank för att finansiera nästa hus. Alternativet är en engagerad bank redan från start där (30 miljoner är mycket pengar, men betydligt mindre än det vi på ETC redan crowdfundat för solceller i Sverige.)

Du kan spara direkt i våra hyreshus. Använd denna anmälningssida så att allt blir rätt.

Så här är villkoren:

  1. Du sparar direkt i ett hus i form av andelar som är B-aktier. Varje andel är 10 000 kr. När ett hus är byggt och klart, börjar vi spara i hus två.
  2. Du har 2 procent ränta på andelen per år.
  3. Du har 6 månaders uppsägningstid på andelsägandet. Det vill säga vi köper tillbaka din andel om du behöver använda pengarna till annat.
  4. Observera att inga pengar används förrän vi börjar själva byggandet. Först samlar vi in dem och sen bygger vi.
  5. En andel ger inte företräde till hyreslägenheterna. Vi blandar boende med kommuner och andra för att ge plats till en helhet som skapar ett bra boende för många. Men givetvis vill vi att de boende ska vara aktiva och intresserade av dessa unika hus vi bygger.
  6. Du kan spara engångsbelopp i andelar eller så kan du månadsspara ihop andelar hos oss.
  7. Räntan räknas från dag ett då din andel betalas in.

Förutom crowdfunding från dig och några tusen personer till så finansierar vi husen med pengar från ETC företagen och statliga bidrag. (Vi fick i december 2018 8,6 miljoner i bidrag från Boverket för bla energiprojekten i huset). Vårt mål är helt klimatpositiva hus med unika energilösningar och - faktiskt - 15 procent lägre hyror.

Varje hus har en egen budget beroende på markkostnader med mera. Men det är alltid samma byggteknik och klimatsmarta material och alltid hyreshus. Budgetarna varierar från 25 miljoner till 100 miljoner beroende på antalet våningar och markkostnaden.

Läs mer om ETC Bygg här.