Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Obemannad solcellsbåt korsar Atlanten

Den förarlösa solcellsbåten Solar Voyager.
Den förarlösa solcellsbåten Solar Voyager. Bild: ISAAC PENNY/THE SOLAR VOYAGER TEAM

Dagens ETC

"Solar Voyager" är en soldriven robotbåt som är nu på god väg att korsa Atlanten. Om båten lyckas ta sig fram blir den det första förarlösa fordonet som gör resan.

Båten lämnade hamn i början av juni och befinner just nu sig 100 mil utanför Bostons kust. Den har ytterligare 400 mil framför sig innan den anländer Portugal. Båtens hastighet är i en lugn gångfart (3,5 km/timmen) och den drivs enbart av solceller. Tidigare försök att korsa Atlanden med en solcellsdriven farkost utan förare har misslyckats och Solar Voyager kan därmed bli den första robotbåten som tar sig hela vägen fram.

– Det finns många saker som kan gå fel, säger Isaac Penny, som är en av båtbyggarna, ödmjukt till Wired.

Båten väger 250 kilo, är täckt med solceller (280 W) och under däck finns motor, batterier (2.4kWh) och en dator med GPS som rapporterar positionen en gång i kvarten.  

– Vi har byggt in ett ordentligt överskott i systemet. Solcellerna är delade i två system vilket innebär att om en går sönder finns det ändå tillräckligt med energi för att driva båten framåt. Och tack vare dubbla propeller och roder kommer resan inte hindras om en av två får problem, säger Penny.

I och med att båten går på solceller kan den i princip fortsätta köra hur länge som helst, men denna gång "nöjer" sig Penny och hans medarbetare låta den gå till Europa och där tänkte de själva ta emot båten på plats.

Följ båtens resa här!