Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Nu hotas Dagens ETC av högerextremister

ETC-företagen

Svensk demokrati behöver medier som vågar, som inte backar undan, som värnar sitt oberoende, skriver Andreas Gustavsson.

Jag vänder mig till dig som brukar läsa på etc.se eftersom jag är övertygad om att du tillhör den skara som förstår värdet av fria medier.
Att politiken inte ska begränsa vad som granskas eller hur det granskas.
Att det ska finnas förutsättningar för mindre aktörer att överleva i konkurrens med de stora koncernerna (som generellt råkar vara borgerliga).
Det här är idag ingen självklarhet.

Under året har dagstidningen Dagens ETC berättat om att hotet kommer från flera olika håll.

Det handlar dels om att den nya koalitionen M-KD-SD saknar grundläggande respekt för just fria medier, och att vi idag har noll garantier för att Ulf Kristersson eller Ebba Busch kommer att hålla emot när Jimmie Åkesson planerar att förvandla medielandskapet till att uppfostra svenskar i den rätta läran.
Han vill göra som Ungern.
Det saknas en konservativ kraft som kan och vill agera skyddsvall.
Titta bara på hur både M och KD ger sig på public service.

Det handlar också om hur presstödet angrips – av medierna själva, specifikt koncernerna som redan idag är största mottagare men som vill stöpa om regelverket så att de i princip tar allt medan mindre aktörer med annan politisk profil, däribland Dagens ETC, ska jaga efter smulorna.
Ja, demokratin skulle krympa.
Ja, svenskar skulle få färre perpektiv att välja mellan, sämre balans mellan åsikter.

Nu kommer nästa hot. Denna gång från högerextrema.

 

Hjälp oss stå emot attacken från extremhögern. Svensk demokrati behöver medier som vågar, som inte backar undan, som värnar sitt oberoende. Beställ senast den 26 september så får du prova en hel månad med Dagens ETC för bara 39 kronor (ordinarie pris 199 kronor). Avsluta när du vill.

Beställ här

 

I veckan avslöjades det att pågår en högerextrem påverkansoperation, som kan leda till att öppet nazistiska sajter får mediestöd – medan medier som Dagens ETC ifrågasätts. Det är redan ett faktum att väldigt obehagliga, demokratifientliga sajter tagit sig in i presstödet. Där underminerar man nu systemet inifrån, genom att väcka den naturliga reaktionen att staten inte ska hjälpa till att finansiera och sprida vedervärdigt intoleranta budskap. Samtidigt lyfter man hundratusentals kronor. Slås alla dessa slaskpublikationer ihop blir det miljoner.
Det nya är alltså att man parallellt arbetat för att sabotera för vänsterorienterade medier. Anmäla dem för fusk. Trakassera enskilda tjänstemän på den myndighet som handlägger presstödet.

”Här finns en strategi att ta en större del av den mediala kakan, stänga ute vänstern från bjudningen och äta upp så mycket av kakan man bara kan. Allt pekar på att Nordfront kommer att skicka in ansökningar. De är öppna nationalsocialister.”

Det säger Mathias Wåg, journalist med lång erfarenhet av att granska extremhögern. Han var den som kunde uppdaga detta.

Jag blir förfärad.
Svensk demokrati är stark, men den är inte hur stark som helst, klarar inte hur många angrepp som helst från hur många fronter som helst.
Svensk demokrati behöver medier som vågar, som inte backar undan, som värnar sitt oberoende.

Dagens ETC är oberoende.

Vi har en röd och grön prägel, inget snack om den saken. Men vårt nyhetsarbete är alltid professionellt och väldigt många vet att när vi släpper granskningar så har vi kontrollerat alla fakta en, två och tre gånger.

Nu ser jag vad som händer.

Mediejättarna vill inte att vi ska få presstöd.

Blåbruna bryr sig inte det minsta om presstöd, bara om att utmåla journalister som ”vänstervridna” eller – för att citera en ledande sverigedemokrat – ”folkets fiende”.

Högerextrema vill spränga hela systemet med presstöd inifrån.

Hotet är påtagligt.

Så om du gillar fri journalistik och vill göra en insats för den – kliv in som prenumerant på Dagens ETC. Idag sänker jag priset till 39 kronor/för en första månad. Annars kostar det 199 kronor. Du gör i så fall en markering. För demokrati, mot mörka krafter. Du får dessutom journalistik av högsta klass. Och i en stundande valrörelse – den smutsigaste någonsin? – behövs det så många modiga medier som möjligt.

Mitt mål är att Dagens ETC ska bli så stark i sin egen rätt att vi inte är beroende av presstödet. Vi har nu knappt 13000 prenumeranter. Målet är 20000. Då är vi mer fredade mot sådana här attacker. Idag kan du hjälpa oss en bit på vägen. Det skulle betyda mycket.

 

Ämnen i artikeln