Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Därför gör mediernas berättelse om världen skillnad

ETC-företagen

I måndags är det sju år sedan det första numret av Dagens ETC kom ut, Sveriges enda röda dagstidning för en grönare värld. I en samtid där över 90 procent av de traditionella medierna är borgerliga, där rasistiska krafter har skapat ett helt ekosystem av publikationer för att sprida hat, där ytterhögern med miljoner i ryggen startar en egen digital dagstidning, är den berättelse om världen som Dagens ETC vill förmedla viktigare än någonsin.

1956 köpte LO Stockholms-Tidningen och Aftonbladet. Mycket stod på spel då, i en av svensk arbetarrörelses viktigaste strider. Den samlade borgerligheten, välförsedd med pressröster, försökte stoppa ATP-reformen. Uppköpet blev ekonomiskt oerhört kostsamt för arbetarrörelsen - men arbetarna fick sin pension.

När rörelsen verkligen ville något, var den beredd att satsa allt.

Medan antalet dagstidningar ägda av arbetarrörelsen de senaste 30 åren gått från 22 till 0, växer den rörelse som ETC är just nu mer än någonsin (jo, vi har faktiskt fler som stödjer oss och är ETC-medlemmar, en bra bit över 90 000, än vad Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti har partimedlemmar).

Det är tack vare dig och alla andra som prenumererar som Dagens ETC får kraft att göra journalistik som är med och påverkar agendan.

Välfärd istället för sänkta skatter.

Grön energi istället för kärnkraft.

Jämlikhet och jämställdhet istället för allt mer fascistiska strömningar.

 

Valet nästa år kommer vara ett ödesval. I våra europeiska grannländer Polen och Ungern ser vi vad som står på spel om Sverigedemokraterna får inflytande över regeringsbyggandet.

Det handlar inte bara om skattenivåer och ersättningsnivåer, om välfärden, om kärnkraft eller inte kärnkraft – utan om grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. Om alla människors lika värde. Om pressfrihet och yttrandefrihet.

 

Under hösten startade vi på Dagens ETC en insamling med målen att få redaktionell kraft för att satsa mer på grävande journalistik och att få fler att ta del av det vi gör.

Hittills har insamlingen gett över 2,5 miljoner kronor – och just nu har Dagens ETC fler prenumeranter (10 961 st) än vad vi haft sedan första numret kom ut den 13 januari 2014.

Något händer när andra medier får förhålla sig till en annan berättelse om världen. Det gör skillnad.

Du är en del av den berättelsen. Hjälp oss sprida den.

Skaffa en prenumeration eller ge bort till en vän, skänk en peng om du har möjlighet, dela artiklar i sociala medier, ”glöm” din papperstidning i fikarummet eller på bussen.

Det är nu det gäller.

Ämnen i artikeln