Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Insamlingen fortsätter – ska rusta Dagens ETC inför valrörelsen

ETC-företagen

I fredags lanserade vi den nya insamlingen. Den som ska göra Dagens ETC till en pådrivande, granskande kraft under valrörelsen som leder fram till september nästa år. Resultatet: 238 000 kronor flödade in direkt. – Det här visar vilken kraft som finns i det här projektet, säger chefredaktör Andreas Gustavsson.

Metoden har styrt Dagens ETC sedan förra hösten. Samla in pengar, genomför satsningar, se till att journalistiken ger fler prenumeranter – med målet att alla satsningar ska bli permanenta. Hittills har det varit ett framgångsrecept. Inte bara att alltfler måste förhålla sig till Dagens ETC:s granskningar och annan agendasättande journalistik, utan också att antalet prenumeranter ökat från 9 000 till snart 14 000. Det gör att flera förbättringar som genomförts 2020-2021 kommer att bli permanenta.

– Vi fortsätter ge alla läsare mer och bättre kultur än tidigare, och vi arbetar väldigt aktivt för att Dagens ETC ska vara i absolut främsta ledet vad gäller aktuella och avslöjande granskningar, säger Hanna Thåström, nyhetschef.

I den första nivån av den nya insamlingen ligger att förstärka tidningens klimatbevakning.

– Nu närmar vi oss, säger klimatredaktör Maria Sandmon.

– Vi vet från läsarundersökningar hur viktig den här frågan är för prenumeranter. Ja, viktigast av alla frågor inför valet. Så nu hoppas jag att vi når fram till ett läge där vi kan utöka. Det skulle betyda mer granskningar, exempelvis.

Målet för insamlingen är totalt fem miljoner kronor. Och nu har det alltså inkommit 238 000 kronor.

– Ja, vad ska jag säga. Tack, säger chefredaktör Andreas Gustavsson.

– Men tack känns för futtigt. Att så många tror på den här tidningen, och vad den kan åstadkomma, är något alldeles oerhört.

– Nu fortsätter vi med detta fram till årsskiftet. Sedan vet vi vad Dagens ETC kommer att kunna åstadkomma nästa år. I praktiken kommer vi att börja arbeta med insamlingspengarna direkt. Ju mer som kommer in, desto mer kan vi förverkliga. Och alla prenumeranter kommer att märka skillnaden. Alla donationer, stora som små, betyder journalistik som utmanar.

 

FÖRSTA NIVÅN: 2 MILJONER

GRANSKNING
Vi bygger ut vår satsning på gräv, med ytterligare en reporter och en trainee från någon av högskolorna med specialiserad utbildning. Det här ger oss ett starkt team.
Budget: 750 000 kronor

KLIMAT
Senaste läsar-undersökningen visade att 80 procent av prenumeranterna anser att just klimatkrisen är den viktigaste valfrågan. Självklart ska vi då vikta -resurser åt det hållet. Inte bara för att rapportera om hur allvarligt läget är, utan minst lika mycket om hur vi faktiskt kan ställa om.
Budget: 500 000 kronor

HÖGEREXTREMISM
Vi står inför ett blåbrunt hot, men det är inte bara SD som behöver skärskådas. En rad ytterlighetsrörelser finns i Sverige, allt från nazister till incels och jihadister. Det här handlar om demokratin. Journalistiken måste mobilisera.
Budget: 500 000 kronor

SVERIGERESAN
Dagens ETC kommer att ge sig ut för att skildra detta avlånga lands alla utmaningar. Städer och byar, fattigdom och rikedom, akut segregation och lyckad integration, framtidstro och hopplöshet. En reporter, en fotograf. Ett reportage som ritar en karta över vårt Sverige.
Budget: 250 000 kronor

 

ANDRA NIVÅN: 3,5 MILJONER

allt det under 2 miljoner plus:

POLITIK
Här måste vi bli skarpare. Därför ­planerar Dagens ETC att flytta in i riksdagen, med en reporter som alltid lurar runt hörnet när partiledarna gör sina utspel. Självklart ska vi ha intervjuer med samtliga. Den här satsningen är ett måste för att kunna berätta mer djuplodande om vart partierna är på väg. 
Budget: 500 000 kronor

EKONOMI
Vad sysslar friskolorna med? Hur användes egentligen coronastödet? Är det farligt med bitcoin? Vad händer med Tesla? Hur under­finansierade är egentligen vården och omsorgen? Ja, ekonomi måste vara ett fundament i Dagens ETC. Därför ska vi rekrytera en redaktör som både kan granska och kommentera. 
Budget: 500 000 kronor

OPINION
Debatten ska komma till Dagens ETC och inte tvärtom. Så hur ska vi bli mer ­levande, mer ­aktuella, mer drivande? En ­opinionsredaktör tar ansvar för debattsidan men även för att beställa in kommentarer från vårt breda nätverk med skribenter. Här finns ett tillfälle att använda också andra plattformar. Kanske samarbeta med Tyckpressen och de andra poddarna som ligger under ETC Play. 
Budget: 500 000 kronor

 

TREDJE NIVÅN: 5 MILJONER

Allt det under 2 och 3,5 miljoner plus:

VÄRLDEN
Dagens ETC är riktigt bra på en rad länder, men vi behöver utöka. Mer från våra grannländer, mer från Ryssland, Tyskland, Storbritannien, USA, Kina, Japan, Indien… Med mera. Den internationella utblicken ska bli mer framträdande, mer ingripande och närvarande. Konkret kommer vi att ingå samarbeten med en rad duktiga skribenter men också med tongivande medier. 
Budget: 500 000 kronor

BROTT & STRAFF
Nej, vi ska inte göra som alla andra. Dagens ETC kommer att fokusera på kriminaljournalistik som alltid har ett socialt perspektiv, som försöker förstå varför situationer uppstår och hur vi kan vända utvecklingen. Alltid sympatier med offren, aldrig demonisering av förövarna. 
Budget: 500 000 kronor

ARBETSLIVET
Du har läst våra granskningar av vad som sker i vården och av hur illa ställt det är i så kallade gigföretag, som bränner ut människor som cyklar hem hamburgare till ­slappa beställare. Addera en grön omställning, addera privatisering av det offentliga, addera robotisering. Svensk arbetsmarknad står inför ett skifte. Men då har de flesta redaktioner slutat ­bevaka arbetslivet. Dagens ETC vill göra tvärtom. Vi vill ha en egen arbetsmarknads­reporter. 
Budget: 500 000 kronor

Donera med kort, eller bli månadsgivare, på www.etc.se/insamlingen

SÅ HJÄLPER DU DAGENS ETC:

Swish:

123 401 87 68

Bankgiro:

817-89 23

Donera med kort, eller bli månadsgivare, på www.etc.se/insamlingen

Ge bort en prenumeration på www.etc.se/insamlingen – 1 500 kronor för ett år med digital tidning, 2 500 kronor för ett år med papperstidning

 

... OCH FÅR NÅGOT FINT TILLBAKA!

Oavsett vad du bidrar med är det oerhört generöst. Vi ska betala tillbaka med journalistik av högsta klass. Men för den som ger mycket vill vi göra något extra.

BLI MÅNADSGIVARE OCH/ELLER GE BORT EN PRENUMERATION
Få en fin tygpåse från Dagens ETC

DONERA MINST
2 500 KRONOR
Få gratis inträde till vår stora valfest i höst (Stockholm), plus allt ovan

DONERA MINST
5 000 KRONOR
Få en rejäl boköverraskning från Leopard, plus allt ovan.

DONERA MINST
10 000 KRONOR
Få en solpanel uppsatt i ditt namn, plus allt ovan.

DONERA MINST
25 000 KRONOR
Få den schysta mobilen Fairphone 4, plus allt ovan.

DONERA MINST
50 000 KRONOR
Få gratis inträde till alla kommande Dagens ETC- och ETC-arrangemang, plus allt ovan.

Ämnen i artikeln