Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Näversjön – Byn som går före med solel

Nu är solcellsparken i Näversjön i Jämtland klar. De 330 panelerna fördelade kommer att producera 87 000 kw/h per år.
Nu är solcellsparken i Näversjön i Jämtland klar. De 330 panelerna fördelade kommer att producera 87 000 kw/h per år. Bild: Bild: Lars Nilsson

ETC El

De 15 invånarna i den lilla byn Näversjön i Jämtland har gått samman och investerat i en solcellspark. Totalt sitter nu 330 paneler från Egen El på ställningarna.

De är bara 15 personer i byn Näversjön. Men nu äger de Jämtlands största solcellsanläggning. Solcellerna har de köpt via Egen El, men för att hålla nere kostnaderna har de byggt träställningarna för anläggningern själva. Nu är bygget färdigt och i mars blir det en storslagen invigning där Egen El kommer att delta. 

Den ursprungliga tanken väcktes i en studiecirkel om solel. Invånarna funderade på att sätta upp solpaneler på sina egna hus, men ganska omgående bestämde de sig för att bilda en ekonomisk förening och istället göra en större gemensam anläggning. 

Investeringen har kostat omkring miljonen, har fått 35 procent i bidrag från Energimyndigheten och beräknas ha en payback-tid på cirka tio år. 

– Vi har köpt andelar utifrån vår konsumtion, säger Lars Nilsson, som varit drivande i arbetet. 

Se mer om Näversjöns solcellspark i SVT:s inslag.