Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Miljöorganisationer är inte nöjda med budgeten

Statsminister Stefan Löfven (S) tar täten före miljöminister Åsa Romson (MP), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och bostadsminister Ibrahim Baylan (S) då regeringens satsning på solceller presenteras på ett solcellstak i Frihamnen i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven (S) tar täten före miljöminister Åsa Romson (MP), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och bostadsminister Ibrahim Baylan (S) då regeringens satsning på solceller presenteras på ett solcellstak i Frihamnen i Stockholm. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Trots 4,5 miljarder kronor under 2016 och mer än så under 2017 och 2018 är miljöorganisationerna inte nöjda. I dag släpps hela budgeten och nu är det upp till bevis om regeringen Löfven menar allvar med sin politik. – Jag tycker att det är ett positivt första steg, men det krävs många ytterligare steg, säger Sven Hunhammar, klimatchef på Naturskyddsföreningen, till Dagens ETC.

Stefan Löfven höll ett brandtal i sin regeringsförklaring i onsdags där mycket kretsade kring miljön. Bland annat förklarade statsministern att om EU:s regelverk inte räcker kommer Sverige gå först. Det var ett uttalande som fick Greenpeace att hoppas.

– Sverige kan absolut gå före och just nu har man en unik möjlighet att göra det med Vattenfall. Klimatdebatten har präglats av avsaknad av konkret ledarskap och nu skulle regeringen kunna säga att man inte kommer bygga brunkolsgruvorna som planeras, säger Annica Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.

Läs hela artikeln på ETC.se