Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Marocko vill bli världsledande i solenergi

Ouarzazate Solar Power Station tar snart i bruk.
Ouarzazate Solar Power Station tar snart i bruk. Bild: Bild: AFDB

Dagens ETC

I november kopplas Ouarzazate Solar Power Station – världens största solcellspark – in till nätet. Med den har Marocko siktet inställt: landet ska bli världsledande i solenergi.

Sedan maj 2013 har byggandet av det som i dagsläget kommer att bli världens största solcellspark varit igång. I november kommer den första av fyra faser, Noor 1, att kopplas in till nätet.

Anläggningen är megastor och placerad i öknen nära staden Ouarzazate. Enbart Noor 1 har en kapacitet på 160 MW och när arbetet är färdigställt kommer de fyra faserna generera totalt 580 MW. Elen kommer att räcka till att försörja en miljon hem med energi. Parken är en viktig del i planen att en tredjedel av Marockos energiförbrukning ska tillgodoses med förnybara källor år 2020. I dagsläget importerar landet 94 procent av sin energi från fossila bränslen. 

– Vi är mycket stolta över det här projektet, säger landets miljöminister Hakima el-Haite till The Guardian. Jag tror att det är den viktigaste solenergianläggningen hela i världen.

Anläggningen i Ouarzazate använder en spegelteknik som koncentrerar solens strålar till en central punkt där energin kan omvandlas till elektricitet. Tekniken är dyrare än vanliga solceller men har fördelen att den kan fortsätta generera energi även efter att solen har gått ner.

För Marocko är Ouarzazate ett steg på vägen för landets mål att exportera ren el till Europa. 

– Vi tror att det är möjligt att exportera energi till Europa, men först behöver vi kablar och de kan inte gå genom Spanien, säger Maha el-Kadiri, talesperson för myndigheten för solenergi till The Guardian.

Spanien har sagt nej till solenergi-projekt från Marocko innan det etablerats bra kablar över till Frankrike. Tills att kablar finns på plats prioriterar Marocko att försörja det egna landet med solenergi. 

– Vi är föregångare när det gäller sol, säger el-Kadiri.

Övriga delar av Ouarzazate kommer att vara färdiga 2017.