Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Kom och se våra nya microparker

På "sluta-kräv"-skruvarna sätts 2- och 3- tumsbjälkar.
På "sluta-kräv"-skruvarna sätts 2- och 3- tumsbjälkar.

ETC El

Nu har vi på Egen El byggt färdigt några rader av mikroparker för lokal solel. Parkerna står på en blöt äng och får betar mellan raderna.

Vi har valt att bygga parkerna på tre olika sätt för att du att du ska kunna se möjligheterna. Eftersom solceller blivit billigare utgår vi från enklast möjliga montage istället för dyra ställningar i perfekt vinkel. Det blir helt enkelt billigare att öka med några meter till än att lägga ner mycket kraft på aluminiumställningar eller stora träställningar.

En av våra lösningar är denna: Solceller som sätts på på träbalkar och ställd på återanvända betongslipers från järnvägen.

Betongsipers kan man ofta få tag på från kommunerna. Det sker hela tiden renoveringar av järnvägen vilket leder till att stora högar av slipers. Ofta mals de ner till grus vilket känns som slöseri. För en betongsliper som klarat tåg, klarar lätt solceller.

På slipern sätter vi träfötter och så en enkel träställning med solcellerna. För att få socellsraderna hyfsat raka så anpassar vi helt enkelt benens längd. Sen skruvar vi fast solcellerna direkt i trät. Detta gör att de blir mycket svåra att demontera för den som försöker göra det. Att borra i aluminiumramen skadar inte solcellerna och ger en extra stabilitet åt det hela. Växelriktaren ställer vi sedan i en bod i närheten. Den är stor som ett kylskåp ungefär.

En annan lösning som vi gjort är att sätta stålfötter på solcellerna och ställt dem direkt på marken. Fördelen med detta är att man slipper ha en tung maskin som flyttar betongslipers. Vi bygger de enkla ställningarna direkt på fötterna som har en bred stålplatta undertill som de står på. För att vindsäkra anläggningen lägger vi sen plattor, sten eller jord direkt på stålet. I övrigt monteras det som solcellerna på betongslipers. 

En tredje variant är solceller på ”sluta kräv”- skruvar. Då använder vi stora skruvar som vi borrat ner i jord med traktor och liknande maskiner. Detta gör det väldigt lät att justera så man får raka rader även om marken är lite ojämn. 

”Sluta gräv” betyder att vi bara behöver vanliga 2- och 3 tumsbjälkar mellan skruvarna och sen är det klart för montage. Arbetet går mycket fortare men självklart är skruvarbetet ett arbete som de firmor som sysslar med detta tar betalt för.

För oss som gör många mikroparker runt landet nu är den här metoden enklast. För den som gör en ge kan de andra två vara ett alternativ. Speciellt om man gör montagejobbet själv under en längre period.

Alla raderna har ungefär samma lutning (ca 15 grader) och är riktade rakt mot söder.

Du kan inspektera microparkerna vid ett besök i ETC Solpark i Katrineholm. Varför inte redan den 4 juni då vi arrangerar vårens stora Solfest