Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Klimatsmart toalett på plats i ETC Solpark

Har du sett en vackrare toalettbyggnad någon gång? Byggd i trä, avloppsfri och självförsörjande på solel.
Har du sett en vackrare toalettbyggnad någon gång? Byggd i trä, avloppsfri och självförsörjande på solel. Bild: Bild: Lindha Pieslinger/ETC

Dagens ETC.

Inför Kullendagen den 30 oktober står nu en miljösmart, lukt- och vattenfri toalett klar i ETC Solpark i Katrineholm – och givetvis har vi fyllt taket med solceller.

– Det här är nog Sveriges modernaste toalett, säger Bernt Ström på ETC Solpark. I dagarna har han tillsammans med personalen i Solparken i Katrineholm byggt färdigt den här vackra toalettbyggnaden.

Varje dygn gör vi av med omkring 30-60 liter vatten bara på att spola toan efter oss. Vad många tror är att vattnet är till för att göra toan rent, men egentligen handlar det om att transportera det vi gjort ifrån oss i toan.

Den klimatsmarta toalettbyggnad (som så klart är till för alla oavsett könsdefinition) som nu står färdig i ETC Solpark är byggd helt i trä, det smartaste sättet att lagra koldioxid. Här finns både vanlig toalett och en urinoar helt utan vatten.

Medan traditionella torrdass ofta luktar illa och inte sällan upplevs mindre trevliga att gå på, är den här toaletten helt luktfri. Det beror på att toalettstolen har inbyggd ventilation, vilket ser till att hålla rummet luktfritt och dessutom håller insekter borta. 

Så fungerar toaletten

Vid normalanvändning klarar toaletten av att lagra avfallet i upp till 40 år innan det är dags att byta. Så väl papper som medicinrester och potentiella sjukdomsalstrande virus innesluts i tanken istället för att spridas med avloppsvattnet.

Urinen tas av hand av den långtidskomposterande toaletten genom att den låter urinet rinna av en avfallshög och sedan långsamt sipprar genom en filterbädd. Där genomgår urinen nitrifiering och bildar bakteriedödande nitrit och nitrat – vilket skapar en naturlig desinfektion.

Utav urinet skapas sedan en luktfri och koncentrerad gödningsvätska, som är direkt användbar för jordbruk.

Fullt med solceller

Toalettbyggnaden är försedd med sammanlagt drygt 20 000 W solceller, vilket gör att byggnaden är helt självförsörjande på värme och el.

– Solcellerna täcker hela taket, baksidan och till viss del framsidan. Eftersom solcellerna finns placerade både åt öster och väster genereras el både tidigt på morgonen och av den sista kvällssolen, säger Bernt Ström på ETC Solpark.

I gaveln på byggaden finns ett fönster som består av solceller det också – och de bildar ett vackert färgat mosaikmönster. De färgade solpanelerna i helglas genererar lika mycket el som vanliga solceller.

– Vi vill visa att det kan vara riktigt snyggt med solceller, inte minst när de är färgade.

00:00 / 00:00