Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Journalistiken mobiliserar ett motstånd

ETC-företagen

Det är en dyster bild i kristallkulan. Men vi hinner fortsätta mobilisera ett motstånd – med journalistiken som kraft, skriver Andreas Gustavsson.

Det har varit en väldigt speciell vecka. Först fick på Dagens ETC nyheten att vi nomineras till Årets tidskrift, dessutom med en nominering som uppmärksammar vår satsning på granskande journalistik – och samma vecka passerade vi också för första gången 13 000 prenumeranter.

Ett nätapotekslager där det förekommer allvarliga oegentligheter, grava uppgifter om en stjärnkock, poliser som inte kan bete sig på sociala medier. Dagens ETC har vågat satsa på god journalistik inom områden som engagerar läsekretsen, något som lönat sig i både nya prenumeranter och genomslag. Med starka avslöjanden har en liten aktör kunnat tävla mot de stora och visat att det finns hopp och en framtid för journalistik som är på tårna.

Jag är fostrad på den här arbetsplatsen. Vi jagar inte priser. Det är något som satt sig i väggarna allt sedan Dan Josefsson tackade nej till Stora journalistpriset. Vi är inte en del av det där. Tvärtom, vi kritiserar högervridning och att några jättar delar upp marknaden mellan sig.

Men… Jag blir glad.

För mina kollegors skull. Som de har kämpat senaste året.

Och för din skull, du som prenumererar och kanske crowdfundar.

Det här är i högsta grad er nominering.

Ni som prenumererar och stödjer oss har gett oss förutsättningarna.

Sedan kom detta med Lars Vilks, detta oerhört tragiska, och plötsligt handlar diskussion om att publicera rondellhunden igen snarare än om de skuggbudgetar som läggs – alltså inte om att Moderaterna under parollen ”terrorlagar och arbetslinjen ska få ordning på Sverige” på nytt lägger fram att glesare skyddsnät ska uppmuntra människor att välja arbete framför arbetslöshet.

Nya moderater med gammal politik.

Vi har ju sett det förut.

Inklusive vilka konsekvenserna blir.

 

Dagens ETC samlar nu krafterna för ett valår. Vi har ambitionen att fortsätta satsa. Bort från det där kulturkriget, tillbaka till att syna konflikterna som finns mellan vänster och höger, hur vanliga människor påverkas av olika politiska vägar. Inom ett par veckor kommer vi att berätta mer om hur vi tänker oss valbevakningen. 

Dagens ETC ska synas.

Dagens ETC ska påverka debatten.

Dagens ETC ska kompensera för det andra medier inte gör.

Det är grunden.

 

Det är en dyster bild i kristallkulan efter valet om Moderaterna får ta hand om den ekonomiska politiken och Sverigedemokraterna får färga migration och ta hand om kultur och media..

Och ja, vi hinner fortsatt mobilisera ett motstånd – med journalistiken som kraft.

Ämnen i artikeln