Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Järn i framtidens solceller

Forskare vid Lunds universitet har hittat ett sätt att använda järn i framtidens solceller. Det skulle göra de både billigare och mer miljövänliga.
Forskare vid Lunds universitet har hittat ett sätt att använda järn i framtidens solceller. Det skulle göra de både billigare och mer miljövänliga.

Dagens ETC

Nya forskningsresultat från Lunds universitet skyndar på utvecklingen av billiga och miljövänliga solceller. Det genom att forskarna hittat ett sätt för att använda järn iframställningen avsolceller.

Forskningen, som är gjord på Lunds universitet, går ut på att hitta en metod för att använda järnbaserade färgämnen i framtidens solceller. Järn är billigare än de ovanligare metaller som i dagsläget används till solceller och genom att byta till järn skulle solcellerna bli miljövänligare att producera. Det skulle även innebära att priserna sjönk och efterfrågan på solceller därmed öka.

– I den nya studien förklarar vi hur järnbaserade färgämnen fungerar på molekylär nivå. På så vis kan vi ytterligare förbättra de här järnkomplexen så att de tar upp och lagrar solenergi ännu bättre, säger universitetslektor Petter Persson.

Forskare har på flera håll i världen och under årtionden arbetat med att framställa järnbaserade färgämnen, men tyvärr utan att lyckas. En avgörande orsak till svårigheterna är, enligt Lund-forskarna, att det är betydligt svårare att få rätt elektroniska egenskaper i färgämnen som baseras på järn jämfört med om man använder andra metaller. Men nu har forskarna i Lund alltså lyckats.

Ännu lär det dock dröja några år innan järnfärgämnen kan används kommersiellt i produktionen av solceller och ljusfångare. Petter Persson är ändå överraskad att utvecklingen hittills gått så snabbt som den har gjort.

– Det är svårt att utveckla nya material för solenergiomvandling. För en gångs skull har det gått ovanligt snabbt framåt och vi har gjort flera viktiga genombrott på bara några år.

Hör forskarna berätta mer om genombrottet i detta videoklipp.