Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Idrottsförening går före med solenergi

Idrottsföreningens medlemmar har själva satt upp solcellsanläggningen.
Idrottsföreningens medlemmar har själva satt upp solcellsanläggningen.

ETC El

IFK Bergviks solcellsanläggning är 90 meter lång och halverar föreningens elkonsumtion. Därmed är det den största hittills i Gävleborgs län som drivs av en idrottsförening.

Egen El har levererat 140 solpaneler till IFK Bergvik som monterats vid Bergviks idrottsplats i Gävleborgs län. Tillsammans bildar cellerna en 90 meter lång och tre meter hög solpanelsväg, vilket gör anläggningen till den till den hittills största i Gävleborgs län som drivs av en idrottsförening. Anläggningens projektledare Roland Eriksson berättar att syftet först och främst var ekonomiskt.

– Vi har mycket verksamheter här och en aktiv ungdomsverksamhet. Det gör att vi har haft väldigt höga elräkningar på nästan 100 000 kronor per år. Vi funderade på hur vi skulle kunna minska det och då kom ett ljushuvud på att vi skulle bygga en solelanläggning, säger han till nättidningen Helahälsingland.

IFK Bergvik förbrukar nästan 70 000 kilowattimmar el per år och solelsanläggningen kommer producerat omkring 38 000 kilowattimmar per år.

– Vi räknar med att vi ska kunna halvera elförbrukningen och kostnaden för föreningen. Överskott under sommaren kommer säljas vidare till ett elbolag, säger Roland Eriksson till tidningen.

Både det förberedande arbetet och monteringen av solcellsanläggningen har skett ideellt av medlemmar i föreningen. Ambitionen har varit och är fortfarande att få hela anläggningen sponsrad. Anläggningen har kostat upp emot 650 000 kronor och hittills har föreningen fått sponsring från Söderhamns kommun, Riksidrottsförbundet, Bergvikens reglerfond, sparbanksstiftelsen och privata sponsorer.