Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Häng på nu för valrörelsen har börjat

ETC-företagen

Förra torsdagen lanserade vi på Dagens ETC ny satsning som vi kallar #blåbrunt och som handlar om att med granskande nyhetsjournalistik undersöka vad Sverige skulle bli om regeringen består av SD, M och KD.Responsen har varit smått otrolig.

Jag vet inte om du har märkt det, men nu har resan mot 2022 verkligen kommit igång. Förra torsdagen lanserade vi på Dagens ETC ny satsning som vi kallar #blåbrunt och som handlar om att med granskande nyhetsjournalistik undersöka vad Sverige skulle bli om regeringen består av SD, M och KD. Klimatpolitiken? Skatterna? Migrationen? Medierna? Ja, en total genomlysning.

Responsen har varit smått otrolig. En anledning kan vara att Ulf Kristersson (M) kvällen före gick ut i SVT och förklarade att han tycker att SD har blivit så "seriösa" och "konstruktiva". En sensationell analys, om du inte tänker dig att allt handlar om att vinna makten med hjälp av just SD.

Seriösa?

SD är inte återuppståndna, SD praktiserar ingen nolltolerans.

 

Precis allt står på spel. Därför ska vi granska det blåbruna hotet.

Prenumerera på Dagens ETC så hjälper du oss att fortsätta göra journalistik som når miljoner. Det kostar från 39 kronor och du kan avsluta när du vill.

 

Dagens ETC har tagit ställning. SD är ett brunt parti. I mina ögon är det självklart, noga förankrat i partiets politik och utspel. Jag ansträngde mig inte ens för att hitta helt aktuella exempel på när sverigedemokrater spridit antisemitism omkring sig.

Så hur mycket judehat får SD-politiker sprida innan M och KD stänger dörren?

Den sortens frågor ska Dagens ETC ställa. Det viktiga att förstå är att opinionstexter inte räcker, det krävs dessutom trovärdig och professionell nyhetsjournalistik för att bygga en kunskapsbank som alla väljare kan ta del av.

Jag kan skriva – och har skrivit – ledare om att KD i själva verket är djupt involverat i abortmotstånd, att Ebba Busch saknar all substans när hon talar om en "ny feminism". Men det som verkligen kan bryta sönder lögnerna är fakta och konfrontation.

Till exempel.

Valrörelsen är igång.

Vi kommer att granska makten.

Den vi har just nu, en rödgrön regering som kompromissar sönder sig med två liberala partier.

Den vi kan komma att få, en blåbrun variant som är beredda att släppa in en destruktiv kraft som föraktar demokratin.

Jag befarar att det kommer att bli en resa med enormt hög konfliknivå, där många partier kommer att angripa andra snarare än att förklara vad de själva vill åstadkomma.

Tur att journalistiken finns.

Tur att den blir din för 39 kronor/vecka.

P.S. Om du redan har börjat prenumerera så får du gärna stödja vår insamling eller ge bort en prenumeration!

Ämnen i artikeln