Hoppa till innehållet

Solel

Gårdsmejeri väljer gratis solceller från ETC El

Daniel och Cecilia Ferdinand har satt upp hyrsolceller från ETC El på sin gård.
Daniel och Cecilia Ferdinand har satt upp hyrsolceller från ETC El på sin gård. Bild: Bild: Privat

ETC El

Solceller på taket från ETC El utan att det kostar något att sätta upp dem. Det erbjudandet nappade Cecilia och Daniel Ferdinand på. – I somras låg jag och läste i tidningen om det här erbjudandet och tänkte att det här måste man vara snabb att nappa på, för det här är riktigt häftigt, säger Daniel Ferdinand.

I Nol tre och en halv mil norr om Göteborg bor Cecilia och Daniel Ferdinand i ett hus på landet, där Cecilia driver ett ekologiskt gårdsmejeri.

– Vi tillverkar ekologiska ostar från kor och getter på gården och är väldigt miljöintresserade. Det var därför vi ville skaffa solceller också.

Den som vill sätta upp solceller på sitt tak kan få dem uppsatta gratis av ETC El. Investeringskostnaden betalas av de som har valt att spara sina pengar i ETC Sol, och sedan hyr kunden solcellerna av ETC El genom att betala exakt samma pris som den redan idag betalar för elen till nuvarande elbolag och nätägare. Kunderna betalar alltså inget extra – men den stora skillnaden är att de gör klimatsmart el både till det egna huset och till grannarna när det produceras mer el än vad som konsumeras. (Läs mer om hur du kan hyra solceller från ETC El här)

Grannarna blir inspirerade

Sedan solcellerna kom upp på taket på en byggnad på gården har grannarna varit väldigt nyfikna på det hela, berättar Daniel Ferdinand.

– Våra nyaste grannar har sagt att de också ska satsa på det här med solpaneler.

Genom dator och mobiltelefon går det att följa elproduktionen från solcellerna direkt och se hur mycket el som produceras.

– Jag är väldigt teknikintresserad och att kunna följa upp dagligen hur mycket el som produceras är väldigt spännande.

Efter att anläggningen, en av de första färdiglevererade anläggningarna med hyrsolceller, har varit igång en dryg månad är båda väldigt nöjda.

– Det är en fantastisk satsning, jag förstår inte varför inte alla hoppar på det. Alla inblandade har varit otroligt professionella, säger Daniel Ferdinand.

Ämnen i artikeln